Turecko je nejoblíbenější destinací Čechů, co zde vidět - Sophia v Istambulu

Turecko je nejoblíbenější destinací Čechů pro rok 2022: Kdy má smysl se sem vydat a co vidět?

Ze statistik cestovních kanceláří a agentur jasně vyplývá, že si Češi letos po covidové pauze chtěli opět dopřát zasloužený odpočinek u moře. Letos si dokonce koupili o polovinu více zájezdů než loni. Největší zájem byl už tradičně o Řecko, kterému šlapalo na paty Turecko. Jak se sem dostat, co vidět a navštívit?

Cestování do Turecka: Základní informace

Do Turecka se dostanete autem, autobusem i vlakem. Naprostá většina cestovatelů ovšem volí leteckou přepravu. Z Prahy existuje přímé spojení do Antalye i na obě istanbulská letiště. Letecká společnost Turkish Airlines létá v hlavní sezóně 1 až 3x denně na lince Praha-Istanbul (Atatürkovo letiště). Na druhé letiště Sabiha Gökçen létá z Prahy turecká nízkonákladová společnost Pegasus Airlines. Do Antalye se dostanete v hlavní sezóně i přímým spojem z Ostravy, Brna, Karlových Varů a Pardubic. Ceny zpátečních letenek začínají obvykle na 5 000 Kč. Průměrná doba přímého letu z České republiky činí 2 hodiny a 40 minut.

Covid a další očkování

Od června 2022 jsou zrušena všechna restriktivní opatření v souvislosti s nemocí covid-19. Cestující do Turecka tak již nemusí předkládat HES kód, před odletem není potřeba vyplňovat zdravotní ani jiný formulář. Pro vycestování do země stačí cestovní pas (nikoliv pouze občanský průkaz), platný alespoň 5 měsíců od data ukončení zájezdu. Vlastní pas musí mít i děti nezávisle na věku. Pokud se plánujete v Turecku zdržet více než 3 měsíce, pak budete potřebovat i vízum.

Dovolená v Turecku není podmíněná žádným povinným očkováním. Pokud však plánujete výlety mimo turistická střediska a hotelové resorty, doporučují se běžná cestovatelská očkování proti hepatitidě A i B, břišnímu tyfu, tetanu a záškrtu. Pamatujte, že Česká republika nemá s Tureckem dohodu o bezplatném poskytnutí zdravotní péče pro své občany, a proto je nutné, abyste se na pobyt zde odpovídajícím způsobem připojistili.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Měna a ceny v Turecku

Oficiální měnou je Nová turecká lira (YTL), která nahradila původní tureckou liru s šesti nulami (1 milion tureckých lir byl cca 20 Kč). Její kurz je zhruba 1,27 Kč. Při směně českých korun na turecké liry je třeba dát pozor na předražené směnárny. Ty bývají obvykle na těch nejfrekventovanějších místech (např. letiště a velká centra měst).

Příklady cen v Turecku pro rok 2022:

  • 1 litr mléka: 0,7 TL

  • 0,25 kg sýra: 6 TL

  • 1 malý chleba: 0,7 TL

  • Máslo: 1,7 TL

  • 1 kg tvrdého salámu: 10,5 TL

  • 1 kg rajčat: 2,7 TL

  • 1 kg pomerančů: 8 TL

  • 0,5 litru piva z obchodu: 29 TL

  • 1 litr benzínu: 25 TL

  • Krabička cigaret: 33 TL

Počasí v Turecku a ideální období pro návštěvu

Turecko můžete navštívit během celého roku. Země totiž nabízí spoustu možností, jak pobyt zde trávit. Hlavní sezóna začíná v průběhu května, kdy se průměrná teplota pohybuje okolo 25°C. V měsíci červnu stoupají teploty ke 30°C. A v červenci a srpnu, kdy vrcholí hlavní turistická sezóna, se teplota vzduchu vyšplhá na 35°C až 40°C.

První polovina září se nese v duchu stálého počasí a teploty zde atakují 30°C. Ke konci měsíce se ovšem mírně ochlazuje. Od poloviny října, kdy přicházejí trvalejší deště, ale teploty se stále drží okolo 25°C, doporučujeme navštívit Turecko kvůli turistice nebo poznávacím zájezdům.

Co vidět v Turecku - Turecké sezení u kávy s panoramatem Istambulu

Co navštívit a vidět v Turecku?

Turecko je zemí okouzlujících památek, majestátních historických měst, přírodních unikátů a kouzelného pobřeží lemovaného rozlehlými plážemi. Právě na pobřeží jsou rozesety stovky živoucích letovisek, kde můžete prožít dokonalou dovolenou se vším, co k ní patří. Která letoviska stojí za návštěvu?

  • Antalya: Turecká riviéra, potažmo její největší letovisko, láká na skvělou kombinaci plážové relaxace, poznávání památek, možností nakupování i nočního života. Mezi nejznámější části letoviska patří starý přístav Kaleici, milovníky památek jistě zaujme Flétnový (Yivli Minare), či Useknutý minaret (Kesik Minare) a za historií se můžete vydat do zdejšího archeologického muzea.

  • Side: Dříve bylo Side hlavním městem regionu Pamfýlie. Dodnes se ve městě podařilo zachovat zříceniny z římského období, pozůstatky Appolónova a Afroditina chrámu i pozůstatky antických lázní a křesťanské baziliky. Proto se letovisko stalo jedním z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších v celém Turecku. I tady můžete navštívit menší muzeum, výlet si udělejte ale i na vodopády Manavgat, kde najdete i stejnojmenné trhy. Ty by měly být otevřeny každé pondělí a čtvrtek, vždy je ale dobré si ještě ověřit aktuální otevírací dobu na místě.

  • Alanya: I toto letovisko nabízí historické památky, přírodní zajímavosti i krásné pláže, které jdou ruku v ruce s ruchem velkoměsta. Na východě se táhne Keykubátova pláž a na západě se rozkládá Kleopatřina pláž, která získala Modrou vlajku EU a je považována za jednu z nejkrásnějších pláží světa. V letovisku můžete navštívit zdejší hrad (Alanya Kalesi), starobylý přístav (Iskele), nespočet jeskyní (fosforová, jeskyně milenců, Damlataş, Dim apod.), ale i tradiční turecké bazary.

  • Turecko Belek: Moderní letovisko ležící na pobřeží Středozemního moře potěší zejména turisty, kteří hledají luxusní resorty se službami na vysoké úrovni. K dispozici je zde i několik luxusních restaurací a golfových hřišť. Navštívit zde můžete i největší aquapark ve Středozemí – Aquapark a delfinárium Troy v hotelu Rixos Premium. Protože se Belek nachází mezi Antalyí a Alanyí, představuje ideální výchozí bod pro další fakultativní výlety.

  • Turecko Kemer: Významné balneologické centrum Turecka a zároveň místo, kde si užijete klidnou dovolenou, láká na nedotčenou okolní krajinu, ale i historické památky. Nedaleko Kemeru najdete například byzantský kostel nebo seldžucký lovecký zámek ze 13. století.

Náš tip

Pokud plánujete návštěvu hlavního města Turecka – Istanbulu, vydejte se tady na prohlídku mešity sultána Ahmeda. Vstup do všech mešit v Turecku je zdarma, aby vás sem ovšem pustili, je potřeba být odpovídajícím způsobem zahalený. Při vstupu do mešity si vyzujte boty a zakryjete kolena. Dámy si také musejí zahalit vlasy a ramena šátkem.

Co v Turecku ochutnat a přivézt domů jako suvenýr?

Turecká kuchyně patří k nejrozmanitějším na světě. Mísí se v ní totiž vlivy středomořské a arabské kuchyně a mezi její hlavní ingredience patří lilek, rajčata, cizrna, čočka, rýže, olivový olej, kuřecí a telecí maso. Nejznámější pochoutkou je nepochybně kebab, který zde můžete ochutnat v mnohých variantách:

  • Döner kebab: Kebab v chlebové placce

  • Šiš kebab: Kebab na jehle, prokládaný paprikou, rajčaty a cibulí

  • Adana kebab: Pikantní kebab z mletého masa na jehle

  • Urfa kebab: Nepálivý kebab z mletého masa na jehle


Ochutnat tady můžete i tzv. pide, což je taková turecká verze pizzy. Za ochutnání stojí i lahmacun – tenká placka pokrytá mletým masem, která se následně posype petrželí a zakape citrónem. Nejčastější přílohou je rýže, do níž Turci přimíchávají hrášek, mrkev, cizrnu nebo rozinky, a chlebová placka ekmek.

Pokud máte chuť na sladké, objednejte si baklavu – plátky listového těsta plněné ořechy a polité sirupem či medem. Mezi typické sladkosti, které můžete přivézt i jako suvenýr, patří lokum. Jde o kostky pevnějšího želé, někdy s oříškem uvnitř, obalené v cukru či kokosu.

Z dalších suvenýrů můžeme jmenovat zdejší tureckou kávu, která vás překvapí svou plnou chutí a úžasným aroma. Ve stáncích se suvenýry najdete i alkohol raki, který se vyrábí z hroznů a dochucuje se anýzem. Nejznámější turecké pivo je Efes.

Tradičním suvenýrem je i nazar – malý modrý skleněný korálek, který symbolizuje oko proroka. Výhodně tady pořídíte i zlato a šperky, keramické a kožené výrobky, turecký čaj nebo kvalitní turecké koření. To nejkvalitnější pořídíte na místních trzích, kde vám prodavač koření naváží do průhledných sáčků, přičemž nejmenší možné množství je 100 g.

Nejoblíbenější destinací Čechů je Turecko - Pláž a Antalya

Na co si dát pozor v Turecku?

Turecko je krásná a relativně bezpečná země. Zejména pobřežní oblasti Turecka jsou totiž na turistickém ruchu zcela závislé a turecké orgány tam věnují bezpečnostní situaci nejvyšší pozornost. Přesto však doporučujeme být obezřetní zejména při cestování do vnitrozemí nebo mimo hlavní turistická letoviska.

Pokud si půjčujete auto, počítejte s tím, že vás na silnicích budou co chvíli zastavovat policejní kontroly. Policisty (ani vojáky nebo vojenské objekty) si nefotografujte ani nenatáčejte a při cestování autem se držte jen hlavních tahů a nesnažte se poznávat odlehlá místa, i kdyby vám připadala sebekrásnější.

Pozor si dávejte na neoznačené černé taxíky, objednávejte si pouze licencovaná taxi pomocí hotelové služby nebo například Uberu. Na přelidněných místech si potom dávejte pozor na kapesní zloděje a své věci mějte stále pod dozorem.

Zdravotní péče a cestovní pojištění do Turecka

Co se týče zdravotní péče, ta je zde na poměrně vysoké úrovni. Alespoň tedy co se soukromých lékařských zařízení týče. Zdravotnická zařízení bývají otevřená od 9. do 21. hodiny. Cestující ze zemí EU jsou kryti národním pojištěním a případné výlohy za lékařskou péči jim proto budou na základě účtů proplaceny.

Přesto je nesmírně důležité sjednat si na cestu do Turecka kvalitní cestovní pojištění s vysokými limity pojistného plnění. Výhodou takového pojištění je, že se vztahuje i na ošetření v soukromých zdravotních zařízeních, jejichž úroveň je velmi vysoká a odpovídá evropskému standardu.

Cena cestovního pojištění do Turecka pro jednu osobu začíná na zhruba 112 korunách. Tříčlenná rodina zaplatí za týdenní pojistku cca 336 korun. Při výběru vhodného pojištění ovšem nedoporučujeme volit to nejlevnější, ceny si raději vzájemně porovnejte v naší kalkulačce cestovního pojištění. Výběr pojistného produktu přizpůsobte nejen aktivitám, kterým se budete během dovolené v Turecku věnovat (např. rizikové sporty), ale zejména výši pojistných limitů a rizik, která bude vybraná pojistka krýt. Turecko sice můžete levně procestovat, na pojistce se ale v tomhle případě šetřit nevyplácí.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.