Letní brigáda - mladá žena připravuje kávu

Tipy na letní brigády. Kde a jak hledat, abyste zaručeně našli

9. 7. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Každá koruna se hodí a v době letních dovolených, netradičních zážitků, výletů a hudebních akcí to platí dvojnásob. Jak a kde hledat ideální letní brigádu, možná i celoroční přivýdělek? Máme pro vás hned několik tipů, na co si dát pozor z hlediska pracovní smlouvy a také třeba odvodu daní. 

Letní brigády jsou aktuálním tématem, a to nejen pro samotné brigádníky. Firmy hledají pracovní síly, které dočasně zastoupí jejich stálé zaměstnance v době dovolených. 

Kdy a kde hledat brigádu

Brigádu se vyplatí hledat čím dříve, tím lépe, ideálně od poloviny května. V té době firmy začínají rozhazovat sítě a poptávat brigádníky. Při včasném hledání je k dispozici také větší výběr zajímavých nabídek. Ale nezoufejte, s ohledem na situaci na trhu práce je zcela reálné najít volné místo i na poslední chvíli.

Možností, jak si najít brigádu, je více. Nejprve se zaměřte na své nejbližší okolí – poptejte se příbuzných, známých a kamarádů, zda nemají tip na volné místo. Menší firmy často nikde ani neinzerují a brigádnická místa obsadí na doporučení. Další offline metodou hledání je „dívat se prostě kolem sebe.“ Inzeráty mohou viset na nástěnkách úřadu práce, ve vaší škole, na vývěsce na ulici či na výloze obchodu. A pokud se nebojíte, můžete se také prostě zeptat, zda nebudou potřebovat záskok na dobu dovolených – zkuste třeba váš oblíbený obchod či kavárnu.

Práci můžete najít také v zahraničí. Více se dočtete v našem článku:

Koukejte také pravidelně na pracovní portály či platformy s brigádami. Nabízejí možnost registrace, dle zadaných parametrů vám tak budou na e-mail chodit vhodné práce, resp. budete v databázi zájemců o brigádu. Mezi ty nejznámější patří třeba Jobs.cz, Prace.cz, Jenprace.cz či Dobraprace.cz.

Možností jsou také weby zaměstnavatelů a samozřejmě i jejich sociální sítě. Facebook navíc firmám nabízí možnost umisťovat své inzeráty veřejně za stránku.

Nezaměřujte se pak pouze na firemní profily. Třeba na Facebooku najdete i spoustu veřejných skupin zaměřených právě na nabídky a poptávky brigád. Jednou z nich je třeba „Brigády práce Praha“, obdobné existují i pro Brno, Olomouc či Pardubice atd.

Obory, kde jsou volná místa

Mezi tradiční letní přivýdělky patří pokladní či třeba obsluha v gastro provozech. Gastronomie je obecně obor, kde najdete brigádu s velkou pravděpodobností. Stálí pracovníci se během pandemie rozptýlili do jiných sektorů a nechce se jim příliš zpět. 

Další volná místa souvisejí se samotnou sezonou. Můžete tak najít práci třeba jako instruktor či zdravotník na dětském táboře, další možností je obor stavebnictví či zemědělství. Obecně je však největší zájem o lehčí manuální a hlavně administrativní činnosti. 

Brigády na léto v Praze

V Praze seženete volné místo velmi snadno. Poptávka po sezonních zaměstnancích je v Praze a okolí dokonce nejvyšší z celé republiky. 

Výpomoc hledají nejčastěji firmy v oblastech jako je obchod a prodej, ve službách a samozřejmě v pohostinství a gastronomii.

Ve velkém městě, jako je Praha, je velká nabídka zajímavějších a méně obvyklých brigád. Můžete se třeba zaregistrovat do agentury, která vyhledává komparzisty do filmů či televizních reklam. Zajímavým přivýdělkem je také mystery shopper – agentura si vás najme, abyste jako „zákazník“  prověřili chování obchodníka. Pracovní agentury také často nabízí pozice inventurních pracovníků. Pokud vám nevadí telefonování, můžete sehnat místo na pozici telefonního operátora pro průzkum trhu. Další možností jsou brigády typu pomoc s hlídáním dětí, pomoc seniorům, pomocné či úklidové práce v domácnosti a také třeba hlídání a venčení psů. I na menších městech si pak můžete přivydělat třeba roznosem letáků. 

Brigády na léto v Brně

Také v Brně je práce dost a obecně se dá říct, kdo hledá brigádu, ten jistě nějakou najde. Kromě uvedených tipů se vyplatí přidat do skupin, které jsou zaměřeny na Brno a okolí. Patří mezi ně Brigády práce Brno či Práce/ Brigády/ Příležitosti - Brno a okolí.

Tip

Pokud již studujete vysokou školu, hledejte nejprve přivýdělek v oboru. Praxe se vám bude jistě hodit. Třeba studenti Masarykovy univerzity mají možnost registrovat se na kariérním portálu JobCheckIN. Ten má za cíl přímé propojení se zaměstnavateli.

Letní brigády v zahraničí

Pokud vás láká zahraničí, vězte, že tyto pozice bývají obsazeny již velmi brzy. Také je dobré vše propočítat, jelikož krátkodobé brigády v zahraničí nebývají příliš výhodné kvůli nákladům na cestu či bydlení. Ideálně vycestujte na minimálně tři až čtyři měsíce. 

Brigádu v zahraničí můžete nejlépe najít na doporučení přátel, kteří již mají takovou zkušenost. Jinak se můžete obrátit na specializované agentury či sami hledat na internetu v inzerátech. 

Zároveň není vůbec od věci vycestovat ve dvou. Některé náklady si můžete rozdělit a hlavně budete mít určitou oporu.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Výběr brigády: Na co si dát pozor aneb Smlouva je nutná

Brigádníci zpravidla pracují na dohodu o provedení práce (DPP – do 300 hodin/rok), resp. na dohodu o pracovní činnosti (DPČ – nad 300 hodin/rok). Podepsání řádné smlouvy nepodceňujte – řiďte se v tomto případě vždy rčením „co je psáno, to je dáno“. 

Co se týče typu smlouvy a výše odměny, jako výhodnější je obecně doporučována DPP. Pokud váš měsíční výdělek nepřesáhne 10 000 Kč, nebudete muset odvádět sociální ani zdravotní pojištění. V kombinaci s podepsaným Prohlášením poplatníka, tudíž uplatněním slev na dani a výdělku do 10 000 Kč měsíčně, se pak vaše hrubá mzda bude rovnat mzdě čisté.

Pro rok 2023 je určena minimální mzda 17 300 Kč hrubého měsíčně. V přepočtu na hodinu činí minimální sazba 103,80 Kč.


Abyste nesplakali nad výdělkem, vše si dobře propočítejte. Pozor si dejte třeba na nátlak zaměstnavatele, abyste absolvovali počáteční drahé školení, na nutnost vyřídit si nejrůznější průkazy či vysoké náklady na cestu. 

V případě, že si budete v průběhu období brigády chtít vzít volno, seznamte s vaším záměrem zaměstnavatele hned na začátku spolupráce.

Tip

Kam s vydělaným obnosem? Pokud nemáte v plánu peníze hned utratit, uložte si je na spořicí účet či na stavební spoření.

Sára NovákováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.