Nárust cen vlastnictví auta - Papírové složky a klíčky od auta

Nárůst ceny vlastnictví vozu: Jak ušetřit peníze na provozu auta?

V posledních měsících jsme svědky zdražování benzínu, povinného ručení, náhradních dílů nebo nových aut. Provoz vozidla tak stojí mnohem více než v minulosti. Jakými způsoby lze tyto náklady snížit? Poradíme vám, jak ušetřit peníze na provozu auta.

Dražší provoz auta má více příčin

Důvodů, proč za provoz auta nyní platíte více, je hned několik. Například ke zdražování benzínu a nafty docházelo dlouhodobě. Ceny pohonných hmot v důsledku pandemie covid-19 vytrvale rostly v průběhu celého loňského roku. Letos situace eskalovala kvůli konfliktu na Ukrajině. Nezanedbatelnou roli hraje rovněž výrazné oslabení koruny vůči americkému dolaru.

Další zdražování souvisí s růstem cen energií. Náklady společností na provoz jsou mnohem vyšší. Jednotlivé subjekty proto musí upravit své ceny. Platí to například pro autoservisy, pojišťovny, prodejny aut a koneckonců i pro čerpací stanice. S příčinami zdražování jako běžný spotřebitel bohužel nic nezmůžete. To ale neznamená, že nelze dělat vůbec nic. Na každý nárůst cen se dá reagovat a alespoň částečně ušetřit.

Nechce se vám platit drahé autopojištění?

Dejte stop neustálému zdražování. Pomůžeme vám se změnou pojišťovny i se sjednáním lepší nabídky. Vše jednoduše z pohodlí domova.

Problém č. 1: Zdražování benzínu a nafty

Průměrná cena benzínu v ČR činí v polovině srpna 41,81 Kč/litr. Nafta je ještě dražší – 43,35 Kč/litr. Na začátku loňského roku se přitom obě hodnoty pohybovaly pod 28 Kč/litr. Natankování plné nádrže benzínu vás u Škody Octavie třetí generace (nádrž s objemem 50 litrů) vyjde zhruba o 700 Kč dráž než loni v lednu. Přestože aktuální ceny nepotěší, jistě máte v dobré paměti březen, kdy litr pohonných hmot běžně stál okolo 50 Kč. Ceny v posledních týdnech začaly konečně klesat – pod vlivem malé poptávky se snížila velkoobchodní cena benzínu a nafty.

Pohonné hmoty: Cena v průběhu posledních dvou let

ObdobíBenzínNafta

Leden 2021

27,91 Kč/litr

27,31 Kč/litr

Prosinec 2021

36,73 Kč/litr

35,43 Kč/litr

Březen 2022

44,50 Kč/litr

47,10 Kč/litr

Srpen 2022 (15.8.)

41,81 Kč/litr

43,35 Kč/litr

Zdroj: Průměrné ceny pohonných hmot v ČR, mBenzin.cz, ČSÚ

Tipy na úspory

  • Snižte spotřebu: Nejezděte stylem brzda-plyn, motor zbytečně nevytáčejte do vysokých otáček a rozmyslete si, kdy skutečně potřebujete klimatizaci či vyhřívání sedaček.

  • Plánujte tankování: Hlídejte si stav nádrže a zastavte tam, kde jsou ceny paliv přijatelné. Neodkladné tankování na dálnici vašemu rozpočtu neprospěje. Pokud cestujete napříč republikou, nepodceňujte cenové rozdíly mezi kraji. Nejdražší bývá tankování v Praze. Přehled o aktuálních cenách získáte pomocí chytrých aplikací typu Pumpdroid, iPumpuj nebo na serveru mBenzin.cz.

  • Vynechte zbytečné jízdy: Opravdu jsou všechny vaše jízdy nutné? Nedává někdy větší smysl cesta vlakem či městskou hromadnou dopravou?

  • Vyzkoušejte spolujízdu: Máte v autě volné místo? Nechte si na cestu přispět někým, kdo směřuje do stejné destinace. Spolucestovatele najdete na platformách BlaBlaCar nebo Autostop.cz. Samozřejmě i vy se můžete k někomu připojit jako spolujezdec.

Problém č. 2: Zdražování povinného ručení

Řidičů se dotkne také zdražování povinného ručení. Pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla si musí podle zákona sjednat každý majitel vozu. Pojišťovny v letošním roce zdražily povinné ručení v průměru o 5–7 %. Nejvíce si připlatí rizikové skupiny – osoby, které často bourají a mladí řidiči. Jako příčiny nárůstu cen pojišťovny uvádí vysokou inflaci či zdražení náhradních dílů a energií. Ze stejných důvodů se zvýšily ceny havarijního pojištění.

Tipy na úspory

Ověřte si, zda máte sjednané nejvýhodnější povinné ručení. Se srovnáním nabídek různých pojišťoven vám pomůže naše online kalkulačka. Během pár minut uvidíte, kolik byste ušetřili u konkurence. Pokud vás nabídka zaujme, naši specialisté za vás zdarma vyřídí složité papírování spojené s uzavřením nové smlouvy. Stejný proces můžete zopakovat s kalkulačkou pro havarijní pojištění, případně našim operátorům rovnou sdělte, že máte zájem o oba typy pojištění.

Víte...

Ušetřete na autopojištění až 50 %

Naši zákazníci s námi průměrně ušetří 2 350 Kč za povinné ručení. Buďte mezi nimi i vy.

Problém č. 3: Zdražení náhradních dílů

Ani v autoservisu vás při vyúčtování nepotěší. Dráž vás vyjdou náhradní díly, oprava laku auta a další běžné úkony. V loňském roce autoservisy podražily v průměru o téměř 10 %. Hlavní uváděné důvody? Nijak vás nepřekvapíme – ceny energií a vysoká inflace. Letos se situace ještě zhoršila. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu jsou ochromeny dodavatelsko-odběratelské řetězce. Jak Ukrajina, tak Rusko totiž zajišťují potřebné nerostné suroviny nebo třeba kabelové svazky. Zasažené firmy proto na dodávky čekají, nebo jsou nuceny domluvit se s dražšími dodavateli.

Tipy na úspory

Vše začíná již při pořízení nového auta. Ceny oprav a náhradních dílů se napříč modely výrazně liší. Proto si pořiďte vůz, u kterého si opravy můžete dovolit. Servis vychází nejdráže u prémiových německých a japonských značek. Naopak nejméně zaplatíte u vozů Škoda či Dacia. U ojetých aut si nezapomeňte prověřit jejich historii. S tím vám pomohou například společnosti Cebia nebo carVertical. Mezi největší hrozby patří především stočený tachometr a skryté vady. Předtím, než se v autoservisu na opravách domluvíte, si nechte zpracovat cenové nabídky u konkurence – mohou být mnohem levnější.

Nepodceňto

Jak na koupi ojetiny

Na co si dát pozor při koupi ojetiny, nejen ze zahraničí, jsme probírali v našem podcastu Nepodceňto.

Problém č. 4: Zdražení aut

Automobilový průmysl byl citelně zasažen již koronavirovou krizí. Vyrobilo se méně vozů, čekací doby se prodloužily a na trhu chyběly také ojetiny. Konflikt na Ukrajině tuto krizi ještě prohloubil. Letos se tak očekává nárůst cen nových automobilů až o 20 %. U ojetých vozů se předpokládá navýšení cen zhruba o 15 %.

Příklad: Nová Škoda Fabia se loni dala pořídit za 264 900 Kč, aktuálně začíná na 349 900 Kč. Nutno však podotknout, že se jedná o novou generaci modelu s více systémy. Podobně to vypadá u konkurence. Oblíbený Hyundai i30 Hatchback jste loni v srpnu pořídili za 339 900 Kč, nyní stojí o 40 tisíc více.

Tipy na úspory

Vzhledem ke zdražení aut se jako nejlepší řešení může jevit odložení nákupu. Pokles cen se ale podle expertů příliš očekávat nedá – mimo jiné i kvůli investicím do anti-emisních systémů, kterými automobilky reagují na požadavky EU. Ta stanovuje stále přísnější limity na vypouštěné množství CO2 na kilometr. Nákup auta navíc často odložit nelze. Zkuste proto vsadit na některou z akčních nabídek prodejců, případně se podívejte v kategorii předváděcích vozů.

Problém č. 5: Zdražení dálniční známky

Alespoň jeden problém zatím odpadá. Avizované zdražení dálniční známky se nakonec neuskuteční. Ministr dopravy Martin Kupka na začátku roku prohlásil, že by se dálniční známky měly od roku 2023 zdražit. Argumentoval tím, že se ceny známek za posledních 10 let fakticky nezvýšily a naopak se významně rozšířila dálniční síť. Vzhledem k aktuální situaci ale ministerstvo obrátilo a rozhodlo se řidiče nezatěžovat dalším nárůstem cen. S velkou pravděpodobností však půjde pouze o odklad zdražení, proto není od věci se na něj připravit.

Tipy na úspory

Jezdíte po českých dálnicích pravidelně? Pak toho moc nevymyslíte, zkrátka si musíte koupit roční dálniční známku. Při cestách do zahraničí se ale můžete více zaměřit na plánování tras. Vhodně zvolená objížďka vám ušetří poplatky za projetí tunelů nebo sníží výdaje spojené s mýtným. Příležitostní uživatelé dálnic v ČR mohou využít časově omezené známky. Když si během roku čtyřikrát zakoupíte desetidenní známku, stále vás to vyjde o 260 Kč levněji než koupě celoroční viněty.

Kalkulace havarijního pojištění zdarma

Víte, kolik by vás stálo havarijní pojištění? Vyplňte údaje do naší kalkulačky a my vám poradíme s výběrem i sjednáním té nejvýhodnější nabídky na trhu.

Problém č. 6 (pro neukázněné řidiče): Zvýšení pokut

Na závěr ještě jedna nepříjemnost, tentokrát jen pro neukázněné řidiče. Od roku 2024 se nejspíš změní sazebník pokut. V plánu je zvýšení maximální hranice pro pokuty za dopravní přestupky. Prodraží se hlavně nejzávažnější přestupky, například řízení se zadrženým osvědčením o registraci vozidla nebo odmítnutí dechové zkoušky. Za nejméně závažné přestupky byste naopak měli zaplatit méně než doposud. Změny se budou týkat i bodového systému. Návrh zákona ještě musí projít legislativním procesem.

Tipy na úspory

V tomto případě je na místě jen jedna rada. Jezděte tak, aby vám policisté žádné pokuty udělit nemuseli.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?