Žena manipuluje s autobaterií

Nabíjení autobaterie doma: Na co si dát pozor?

29. 11. 2021 | Aktualizováno: 22. 11. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Autobaterii prospívá pravidelný provoz a alespoň občasné jízdy na delší vzdálenosti. Dlouhodobě nepoužívaným bateriím hrozí totální vybití a následné nevratné poškození. U stojících aut se proto doporučuje akumulátor pravidelně kontrolovat a občas ho nechat dobít.

Nedostatečně nabitá nebo vybitá baterie bývá jednou z nejčastějších příčin při potížích s nastartováním vozidla. Pokus o nastartování s vybitou baterií může způsobit její zničení v důsledku zatvrdnutí sulfidu olovnatého na elektrodách (tzv. sulfatace). Takové baterii už není pomoci a je třeba ji předat k recyklaci.


Kdy je důležité nabíjení autobaterie doma

Při provozu vozidla dochází prostřednictvím alternátoru k průběžnému dobíjení autobaterie.  U pravidelně provozovaného vozidla tak potíže s autobaterií většinou nastávají teprve tehdy, když končí její životnost. 

Častější problémy s autobateriemi se dají očekávat u vozidel, která často a dlouho stojí, jezdí pouze na krátké vzdálenosti, dochází u nich k častému startování nebo se v příliš intenzivně vytápí a baterie se prostě nestíhá dobít za jízdy. V těchto případech je doporučeno mít doma nabíječku, autobaterii jednou za čas zkontrolovat a v případě potřeby ji nechat dobít doma.

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Pravidelná kontrola autobaterie je důležitá

U běžně provozovaných aut stačí autobaterii zkontrolovat jednou ročně.  Zpravidla se kontroluje před začátkem zimy, během které dostává nejvíce zabrat a auto vyžaduje další přípravu. Pokud s autem jezdíte minimálně, kontrolujte baterii mnohem častěji. Mezi varovné signály značící vybitou či poškozenou autobaterii patří potíže při startování a slábnoucí intenzita světel.

Ke kontrole stavu autobaterii slouží voltmetr, který měří napětí, nebo hustoměr, který změří hustotu elektrolytu. Měření se provádí několik hodin po zaparkování vozidla. Je-li napětí nižší než 12,4 V nebo hustota elektrolytů nižší než 1,24 g/cm3, je nutné zajistit dobíjení baterie. Kontrolní měření proveďte několik hodin po nabíjení. Pravidelnou kontrolou prodloužíte životnost autobaterie a předejdete mnoha problémům, které může vybitá baterie způsobit.

K domácímu použití se nejlépe hodí moderní nabíječky, které nastaví rychlost a dobu nabíjení automaticky. Pokud máte doma klasickou nabíječku, tak je třeba dát pozor, abyste ji po ukončení nabíjení baterie odpojili. V opačném případě by došlo k tzv. přebití autobaterie.

O průběžné nabíjení autobaterie v autě se postará udržovací nabíječka

Výborným pomocníkem pro "sváteční řidiče" je udržovací nabíječka. Stojí pouze pár stovek, ale u méně provozovaných aut dokáže zajistit průběžné dobíjení autobaterie a udržet ji v dobré kondici. Udržovací nabíječka se připojí pomocí svorek na autobaterii či zástrčkou do 12V zásuvky ve vozidle a proces nabíjení probíhá dle aktuálního stavu autobaterie.


Dobíjení autobaterie

Udržovací nabíječka však není všespasitelná, slouží pouze k udržování stavu baterie. Je-li autobaterie vybitá, udržovací nabíječka ji nezachrání. K dobíjení autobaterie v autě je nutné použít klasickou manuální nebo automatickou nabíječku.

Jak správně nabít autobaterii?

S autobaterií vždy  manipulujte opatrně a dbejte na to, abyste ji zanechávali v dobře větrané místnosti. Autobaterie totiž obsahuje potenciálně výbušnou směs plynného vodíku, kyslíku a kyseliny sírové a mohlo by dojít k poleptání. Vždy chraňte své ruce, oči a obličej. 

Nejprve připojte svorky ke kontaktům autobaterie a teprve poté nabíječku zapojte do elektrické sítě. Jakmile je baterie nabitá, udělejte to opačně. Nejprve nabíječku vypojte z elektrické sítě a poté odpojte svorky od baterie. Dodržení tohoto postupu je nezbytné, aby nedošlo ke zkratu či v horším případě k úrazu elektrickým proudem.

Jaká je optimální doba nabíjení autobaterie?

Jak už bylo zmíněno výše, autobateriím dělají dobře hlavně pravidelné a dostatečně dlouhé projížďky. Ty by měly trvat alespoň půl hodiny. Pokud s autem pravidelně nejezdíte, nejlepší službu vám udělá inteligentní automatická nabíječka, která sama pozná, jak dlouho je třeba nabíjet. Jestliže autobaterii nabíjíte běžnou nabíječkou, doba nabíjení se bude pohybovat mezi 4 až 10 hodinami.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.