Propočítání půjčky - kalkulačka a kasička s mincemi

Kdy si vzít rychlou půjčku?

29. 10. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Díky rychlé půjčce získáte peníze během několika málo minut až hodin. To zní velmi lákavě, ale počítejte s tím, že půjčku budete muset také rychle splatit – obvykle za 1 měsíc. Jaké další výhody a nevýhody má rychlá půjčka? A jaké existují alternativy, když potřebujete rychle sehnat peníze?

Co je rychlá půjčka

Rychlá půjčka je nízký úvěr, obvykle v řádech tisíců korun, který vyřídíte velmi rychle. V některých případech vám budou peníze vyplaceny ještě tentýž den.

Rychlé půjčky poskytují především nebankovní instituce. Díky novele zákona o spotřebitelských úvěrech by na našem trhu měli působit pouze důvěryhodní poskytovatelé půjček, kteří získali licenci od ČNB.

Nicméně přesto byste měli být na pozoru – rychlá nebankovní půjčka se většinou pojí s vysokými úroky a sankcemi, když se opozdíte se splacením. Dobře si rozmyslete, zda půjčku opravdu potřebujete a zda ji budete schopni splatit.

Velkou nevýhodou rychlých půjček je, že často musíte peníze také rychle splatit – obvykle za jeden měsíc v jedné splátce. To znamená, že když si půjčíte například 5 000 Kč, za měsíc budete muset splatit 8 000 Kč nebo dokonce 10 000 Kč.

Srovnejte si aktuální nabídky na trhu

Ve srovnávači najdete pouze ověřené poskytovatele s licencí ČNB a jejich aktuální nabídku.

Jak funguje rychlá půjčka online?

Prakticky stačí mít počítač, chytrý telefon nebo tablet s připojením na internet a pár minut volného času. Online si najdete poskytovatele rychlé půjčky, který bude vyhovovat vašim představám a požadavkům.

Při výběru rychlé půjčky berte v potaz nejen výši úrokové sazby, ale rovněž hodnotu RPSN. Zaměřte se na splatnost půjčky a případné sankce nebo pokuty za pozdní splacení či porušení podmínek. Přečtěte si všechny tipy, jak vybrat půjčku:

Samotný schvalovací proces pak probíhá většinou online. Vyplníte jednoduchou žádost, odešlete a počkáte si na její schválení.

Rychlá půjčka ještě dnes? Ano, schválení bývá obratem

Pokud žadatel splňuje podmínky poskytovatele rychlé půjčky, obratem získá informace o schválení žádosti. Některé společnosti vyžadují zaslání jednokorunového ověřovacího poplatku, jehož cílem je ověřit bankovní účet žadatele.

Tady může nastat problém a časová prodleva. Když se váš účet neshoduje s účtem poskytovatele, na peníze si počkáte zhruba do druhého pracovního dne. V případě, že nejsou prostředky zaslány na bankovní účet a doručí je kurýr, můžete peníze obdržet během několika hodin.

Srovnáme vám aktuální nabídky rychlých půjček

Vyberte si z prověřených poskytovatelů tu nejvýhodnější půjčku pro vás.

Jaké jsou výhody rychlé půjčky

Jak název produktu napovídá, rychlá půjčka se hodí pro klienty, kteří nechtějí nebo si nemohou dovolit na peníze čekat. Co dalšího je pro rychlou půjčku typické?

  • Možnost online vyřízení

  • Zapůjčení menších částek

  • Rychlé sjednání bez papírování

  • Benevolentní podmínky

  • Výplata peněz na účet, případně v hotovosti, na pobočkách vybraných čerpacích stanic či v trafikách

Na co si dát pozor u rychlé půjčky

Rychlá půjčka s sebou ovšem nese mnoho rizik. V žádném případě si půjčku neberte, pokud nemáte stabilní příjem, potřebujete půjčkou splatit jiné dluhy nebo chcete penězi financovat nákup nejnovějšího telefonu, dárků či dovolených. Rychlá půjčka by měla sloužit jen v krajních situacích na pořízení nezbytných věcí. Spočítejte si, kolik si můžete půjčit s ohledem na své příjmy a výdaje.

Jděte na půjčku chytře

Spočítejte si, kolik zvládnete splácet. Nezapomeňte ale také na finanční rezervu ve výši alespoň 3 vašich měsíčních platů.

Nenechte se zlákat na rychlou půjčku bez registru, nabízí ji neseriózní společnosti. Za vysoké riziko jim zaplatíte vysokou cenu. Jestliže máte negativní záznam v registrech a seriózní poskytovatel vám nechce půjčit, dává vám varovné znamení, že se splacením půjčky budete mít nejspíš problémy. Proto se rychlé půjčce bez doložení příjmu raději vyhněte. Zjistěte, jak si ověřit svůj záznam v registrech:

Důkladně si přečtěte podmínky půjčky. Věnujte pozornost zejména výši úrokové sazby a dalším poplatkům. Ve smlouvě by měla být uvedena celková částka, kterou zaplatíte. Často se rychlé půjčky musí splatit v jedné splátce už za měsíc. Nezapomeňte na to, že tak musíte splatit nejen úroky, ale také půjčenou jistinu. Celkem tak můžete zaplatit až dvojnásobek toho, co jste si půjčili, a to během jednoho měsíce. Pokud dnes nemáte 5 000 Kč, budete mít za měsíc 10 000 Kč?

Své rozhodnutí si vždy pečlivě promyslete a zvažte alternativy. Neuváženým rozhodnutím se můžete dostat do dluhové pasti, z níž není snadné uniknout.

Jaké jsou alternativy rychlé půjčky?

Rychlou půjčku si lidé berou, když si nemohou dovolit na peníze čekat. Tlačí vás termín úhrady nájmu či záloh na energie a vy jste bez rezerv a prostředků? Pak mohou existovat vhodnější řešení – například státní příspěvek na bydlení.

Jestli se vám porouchala lednice či jiné nezbytné vybavení domácnosti, může být rychlá půjčka do výplaty vhodná, ale můžete zvážit i kontokorent či nákup na kreditní kartu.

Právě kontokorent vám banka někdy dokonce předschválí, pokud máte pravidelné příjmy. Kontokorent tak často můžete využít obratem a zřídit si ho v internetovém bankovnictví. Oproti rychlé půjčce spočívá výhoda kontokorentu v tom, že částku můžete splácet postupně, nikoliv najednou. Nicméně i kontokorent se pojí s vysokými úroky, a proto je lepší ho splatit co nejrychleji. Totéž platí pro kreditní kartu. U nákupu spotřebičů můžete zvolit také nákup na splátky.

Chcete si vzít rychlou půjčku, protože nemáte na splátky jiných úvěrů? To není dobré řešení. Jestliže nezvládáte splácet jiné úvěry, může vám pomoci konsolidace. To znamená sloučení více půjček do jedné s výhodnějšími podmínkami. Díky konsolidaci si můžete prodloužit dobu splácení, a tím si snížit měsíční splátku.

Slučte své splátky do jedné a ušetřete

Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší konsolidaci a na co si dát při výběru pozor.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.