Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

10. 1. 2024 | Aktualizováno: 9. 2. 2024
|
Délka čtení: 10 min.

Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

Nový bodový systém a přísnější pokuty

Bodový systém se zjednoduší – nově mohou řidiči dostat 2, 4 nebo 6 bodů podle závažnosti přestupku (dříve bylo možné udělit 2, 3, 4, 5 nebo 7 bodů). Při nasbírání 12 bodů přijde řidič o řidičský průkaz, u nejzávažnějších přestupků tak platí pravidlo dvakrát a dost.

Příklady přestupků

  • 6 bodů: jízda na červenou, porušení zákazu předjíždění, jízda pod vlivem alkoholu nad 0,3 %, překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci (50 km/h mimo obec)

  • 4 body: překročení rychlosti o více než 20 km/h v obci (30 km/h mimo obec), nepoužití bezpečnostních pásů, dítě bez autosedačky, nedání přednosti v jízdě

  • 2 body: parkování na místě pro invalidy, nezastavení vozidla před přechodem pro chodce, překročení rychlosti o více než 10 km/h v obci nebo mimo ni

K největšímu zpřísnění došlo u používání telefonu za volantem (zvýšení z 2 na 4 body). Naopak bodový postih se zrušil u méně závažných přestupků, jako je překročení rychlosti o méně než 5 km/h v obci (10 km/h mimo obec).

Ke změně došlo také u výše peněžních pokut. Nově může policie uložit řidiči na místě blokovou pokutu až 5 500 Kč. Ty nejzávažnější prohřešky se budou ve správním řízení trestat pokutou až 75 000 Kč a zákazem řízení na 3 roky, zatímco dříve to bylo 50 000 Kč a zákaz řízení na 2 roky. To se týká zejména odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky.

Výrazně vzrostly pokuty také za jízdu na červenou, vjezd na železniční přejezd přes zákaz, porušení zákazu předjíždění, otáčení se na dálnici nebo překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci (50 km/h mimo obec). Za tyto přestupky hrozí řidiči pokuta až 25 000 Kč ve správním řízení.

U bagatelních přestupků došlo ke zmírnění trestů. Maximální výše blokové pokuty se snižuje z 2 000 Kč na 1 500 Kč například u špatného parkování nebo porušení zákazu zastavení/stání.

Všechny změny v bodovém systému a sankcích si můžete prohlédnout po kliknutí na tlačítko níže:

Řidičský průkaz od 17 let (L17)

Po vzoru Německa a dalších zemí budou moci za volant usednout řidiči už od 17 let pod dohledem mentora. Žák může zahájit autoškolu v 15,5 letech, v 17 letech složit závěrečné zkoušky a poté řídit osobní auto pod dozorem mentora. Hlavní výhodou je, že může své řidičské schopnosti zdokonalovat v reálném provozu s pomocí zkušeného řidiče.

Jaké jsou požadavky na mentora

  • Sedí na místě spolujezdce, aktivně dohlíží na řidiče a dává mu pokyny.

  • Musí mít řidičské oprávnění skupiny B minimálně 10 let.

  • Nesmí mít zákaz řízení ani záznam v bodovém systému.

  • Při jízdě nesmí být pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek.

Režim L17 se zapíše do Evidenční karty mladého řidiče i mentora, řidič může mít až čtyři mentory. Samostatně může řidič usednout za volant auta po 18. narozeninách, tedy stejně jako doposud.

Věděli jste že

Díky L17 se značně rozšiřují možnosti pro mladé řidiče. Dosud si mohli udělat v 15 letech řidičský průkaz skupiny AM na motorová vozidla s rychlostí do 45 km/h, který se vztahuje nejen na motocykly a tříkolky do 50cm3 nebo 4 kW, ale také mini auta o hmotnosti nejvýše 350 kg (např. Aixam). V 16 letech je pak možné získat řidičské oprávnění na lehký motocykl do 125cm3 a výkonu 11 kW nebo tříkolku o výkonu do 15 kW.

Řidičák na zkoušku

Další změna týkající se nových řidičů představuje tzv. řidičák na zkoušku. Pokud má řidič oprávnění méně než dva roky (bez ohledu na věk) a dopustí se závažného přestupku, musí absolvovat preventivní program, jinak o řidičský průkaz přijde. Program obsahuje praktické školení začínajících řidičů a dopravně psychologický pohovor.

Jak to funguje v praxi? Pokud řidič spáchá závažný dopravní přestupek a je mu odebrán řidičský průkaz, samozřejmě nesmí po dobu zákazu sednout za volant. Zároveň však v tomto období musí absolvovat preventivní program, jinak se k řízení nesmí vrátit ani po uplynutí zákazu řízení.

Nové nařízení se však dotkne i řidičů, kteří sice o řidičák nepřijdou, ale dopustí se přestupku za 6 bodů. V takovém případě musí do 3 měsíců projít preventivním programem, jinak následně o řidičské oprávnění přijdou.

Novinka se týká nejen řidičů, kteří získají řidičák po 1. lednu 2024, ale všech, kdo od tohoto data spáchají závažný přestupek a zároveň drží řidičské oprávnění méně než dva roky. Opatření tak dopadne na všechny řidiče s prvním řidičským průkazem získaným od ledna 2022.

Doklady můžete nechat doma, občanka stačí v mobilu

Od 1. ledna 2024 nemusíte mít při cestách po ČR u sebe řidičský průkaz, technický průkaz ani průkaz profesní způsobilosti řidiče, všechny doklady však musí být platné. Při silniční kontrole stačí, když policistům prokážete svoji totožnost. Ani k tomu už ale nepotřebujete žádné doklady, občanský průkaz můžete předložit v mobilní aplikaci eDoklady.

Mobilní aplikace eDoklady slouží jako elektronická občanka a funguje od 20. ledna 2024. Pro registraci do aplikace potřebujete identitu občana. Do ní se přihlásíte například pomocí datové schránky nebo bankovní identity.

Také zelenou kartu můžete vozit pouze elektronicky. Pojišťovna vám ji pošle v PDF do e-mailu, případně si ji stáhnete v aplikaci pojišťovny. Poté si ji uložíte do telefonu, tabletu nebo jiného zařízení, které máte na cestách u sebe. Není potřeba ji tisknout. Až vstoupí v platnost nový zákon o povinném ručení, nebude už potřeba vozit zelenou kartu vůbec – platnost pojištění si policie ověří v online evidenci. Povinnost předkládat zelenou kartu skončí osm měsíců po zveřejnění zákona ve sbírce, tedy pravděpodobně v srpnu nebo září 2024.

Upozornění

Dejte si ale pozor na to, že bez dokladů můžete jezdit jen po ČR. Při cestách do zahraničí musíte při silniční kontrole předložit řidičský průkaz, technický průkaz i zelenou kartu v papírové podobě.

Konec velkého technického průkazu

Dokladů se dotkne i další změna, a to zrušení velkého technického průkazu. Při nové registraci vozidla bude vydáváno pouze osvědčení o registraci vozidla, známé jako malý technický průkaz. Zbytek informací bude i nadále dostupný v elektronické podobě – odebrání velkého technického průkazu se tak nemusíte obávat nebo si ho kopírovat.

Dobrou zprávou je, že s koncem technického průkazu si nemusíte dělat žádné starosti. Není nutné chodit na úřad nebo velký techničák odevzdávat, doklad vám bude odebrán pouze v případě změny např. při prodeji vozidla. Jinak zůstávají oba doklady platné a při návštěvě STK byste i nadále měli předkládat velký i malý technický průkaz.

A kde zjistíte podrobné údaje o vozidle, když nebudete mít velký technický průkaz v ruce?

K druhým dvěma jmenovaným metodám ani nepotřebujete elektronickou identitu. Navíc máte stále možnost požádat o výdej dat z registru silničních vozidel na úřadě.

Jednodušší přihlášení auta do registru

V roce 2024 se rozšířily funkce Portálu dopravy, což umožňuje snadnější registraci vozidla. To ocení všichni, kdo kupují ojetý vůz. Prodávající může podat žádost o změnu vlastníka/provozovatele vozidla online a na úřad už se musí dostavit pouze kupující. To se vztahuje na přepis vozidla mezi dvěma fyzickými osobami.

I nové vozidlo půjde registrovat online – nově totiž můžete podat elektronickou žádost o zápis vozidla do Registru silničních vozidel. Další novinkou je, že k registraci nového ani ojetého vozu už nebudete potřebovat protokol o evidenční kontrole v papírové podobě, úředníci si ho sami dohledají v systému.

V rámci změn na Portálu dopravy bude možné elektronicky žádat také o třetí značku např. na nosič kol. Tím odpadne další návštěva úřadu.

Při přihlášení vozidla nezapomeňte na povinné ručení

Jakmile dojde k přepisu vozidla na nového majitele, měli byste okamžitě zrušit povinné ručení. Zároveň byste měli uzavřít povinné ručení na nový vůz, pokud si ho pořizujete. Sjednání povinného ručení je totiž jednou z podmínek pro registraci vozu. Ani kvůli nové pojistce už ale nemusíte opustit domov, povinné ručení si pohodlně srovnáte a sjednáte online s naší kalkulačkou.

Nové dopravní značení

V souladu s novou vyhláškou č. 386/2023 Sb. můžete od 1. ledna 2024 podél českých silnic narazit na nové značky.

  • Bezpečný odstup – 2 šipky značí doporučovaný rozestup 2 sekundy mezi vozidly.

  • Sdílené zóny – zastavěná oblast určená pro všechny účastníky provozu, chodci a cyklisté ji mohou užívat v celé šířce, max. rychlost vozidel je 20 km/h, tramvaj má přednost v jízdě.

  • Parkoviště P + D – parkoviště pro ty, kteří zde zaparkují a pokračují jako spolujezdci v jiném autě.

  • Servisní místo pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel – místo pro vyprázdnění odpadních nádrží z karavanů a dalších obytných vozů.

  • Piktogram e-auta a e-koloběžky – značí nabíječky nebo parkování daných vozidel.

  • Nedostatečný průjezdný profil vozovky – upozorňuje na nedostatek místa pro průjezd vyšších vozidel například kvůli stromům.

Reflexní vesta i v obci

Doposud museli řidiči navléknout výstražnou vestu, pokud nouzově zastavili mimo obec. Od nového roku platí povinnost obléknout vestu i při nouzovém zastavení v obci. To by mělo zvýšit bezpečnost, pokud z auta vystupujete kvůli nehodě nebo poruše.

V jakých situacích je nutné obléknout výstražnou vestu?

  • Při nouzovém zastavení na vozovce (v obci, mimo obec, na dálnici), pokud opouštíte vozidlo.

  • Při zabezpečení místa nehody – např. umístění výstražného trojúhelníku.

  • Při poskytování první pomoci při dopravní nehodě, ať už jste jejím účastníkem či nikoliv.

Podle zákona musí mít reflexní vestu pouze řidič, ale pro zajištění maximální bezpečnosti ve výše uvedených situacích by měli obléknout reflexní vestu všichni pasažéři.

Podcast Nepodceňto

Zjistěte, na jakou tísňovou linku volat, jak zabezpečit místo nehody i jak nepropadnout panice, když jste svědky dopravní nehody.

Rychlost na dálnici až 150 km/h na vybraných úsecích

Nový zákon o silničním provozu č. 271/2023 Sb. počítá s tím, že na vybraných úsecích dálnic smějí řidiči jet rychlostí až 150 km/h. Zvýšení maximální rychlosti na dálnici se dotkne pouze konkrétních úseků, zejména těch nově postavených nebo čerstvě modernizovaných. Další podmínkou je, aby v daném úseku bylo možné řídit dopravu pomocí telematických systémů. Ty upravují rychlostní limit v závislosti na počasí nebo dopravní situaci.

Ministr dopravy Martin Kupka řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz, že 150 km/h by se mohlo jezdit například v následujících úsecích:

  • dálnice D3 mezi Táborem a Českými Budějovicemi,

  • dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří,

  • dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi,

  • dálnice D5 (po rekonstrukci) mezi Plzní a Rozvadovem.

Se začátkem roku 2024 ale k navýšení rychlosti na dálnici zatím nikde nedošlo. Podle informací z ministerstva dopravy budou první úseky se zvýšenou rychlostí pravděpodobně v provozu ke konci letošního roku.

Zdražení dálniční známky od března 2024

Od března 2024 zdražuje roční dálniční známka na 2 300 Kč. A to není jediná změna v poplatcích za dálnice. V souladu se směrnicí EU se zavádí také jednodenní dálniční známka za 200 Kč a zároveň zlevňuje 10denní a 30denní známka.

Změna se dotkne také řidičů hybridních vozidel – už nebudou osvobozeni od dálničního poplatku, ale zaplatí 25 % ze standardní ceny. Naopak pro majitele elektromobilů se nic nemění, i nadále mohou využívat dálnice zdarma.

Cena dálniční známky od března 2024
PlatnostStandardní cenaEko cenaHybrid cena

1 den

200 Kč

fallback mark

50 Kč

10 dní

270 Kč

130 Kč

60 Kč

30 dní

430 Kč

210 Kč

100 Kč

365 dní

2 300 Kč

1 150 Kč

570 Kč

Dálniční známku zakoupíte online na webu edalnice.cz, případně vám s její koupí pomůže obsluha na čerpacích stanicích EuroOil nebo na poště. Dálniční známku pořídíte také v samoobslužném kiosku u hraničních přechodů.

Dálniční známky v zahraničí

Přečtěte si informace o cenách dálničních známek v zemích mimo ČR:

Dálniční známka na Slovensko 

Dálniční známka do Rakouska

Dálniční známka do Maďarska

Nový zákon o povinném ručení definitivně schválen

Schválením prošel nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který stanovuje hned několik novinek pro povinné ručení. Původně se počítalo s tím, že zákon vstoupí v platnost 23.12.2023, ale ve schvalovacím procesu došlo ke zpoždění. Zákon bude účinný od začátku druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve Sbírce zákonů – pravděpodobně od března nebo dubna 2024.

Minimální limity povinného ručení se zvyšují na 50 mil. Kč

Jednou z hlavních změn, kterou nový zákon zavede, je zvýšení minimálních limitů pojistného plnění v případě újmy na zdraví nebo majetkové škody. Nově si řidiči musí sjednat povinné ručení minimálně na 50/50 mil. Kč, doposud stačilo pouze 35/35 mil. Kč.

Jak postupovat, pokud máte ještě starší smlouvu s limitem 35/35 mil. Kč? K navýšení limitu na 50/50 mil. Kč dojde automaticky. Pouze v případě, že by se vám v důsledku změny limitů navýšilo pojistné, bude vás kontaktovat vaše pojišťovna dopisem nebo e-mailem. Nicméně rozdíl v pojistném by neměl činit více než pár stovek.

Najděte si výhodnější povinné ručení

Změny ve smlouvě a ceně povinného ručení představují ideální příležitost pro změnu pojišťovny. Najděte si výhodnější povinné ručení pomocí naší online kalkulačky. Porovnáte si několik nabídek a pojištění si můžete hned sjednat z pohodlí domova. Navíc s garancí nejnižší ceny!

Povinné ručení pro elektrokoloběžky a další elektrovozítka

Další změnou v zákoně je zavedení povinného ručení pro vozidla, jejichž maximální konstrukční rychlost překračuje 25 km/h (případně 14 km/h, pokud je jejich hmotnost vyšší než 25 kg).

Povinné ručení si tak budou muset sjednat majitelé některých elektrokoloběžek, segwayů, sněžných skútrů nebo golfových vozíků. Výjimku mají elektrokola, u nichž se za hlavní zdroj pohonu považuje šlapání. Povinné ručení si nemusí sjednávat ani majitelé zahradních traktůrků, tedy za předpokladu, že se s nimi budou pohybovat pouze na vlastní zahradě. Jakmile s traktůrkem vyjedou na veřejnou komunikaci – například pro dříví do lesa – už si musí pojištění platit.

Povinné ručení na elektrokoloběžku nebo jiné vozítko si sjednáte u většiny pojišťoven, jakmile vstoupí zákon v platnost. Podle vyjádření pojišťoven by mělo stát podobně jako povinné ručení na malou motorku do 50 cm3, tedy několik stovek ročně.

Poplatek za vjezd do centra Prahy? Nejdříve od října 2024

Na řidiče v Praze čekají v roce 2024 nejspíš další změny, a to zpoplatnění vjezdu na část Malé Strany a Smetanovo nábřeží. O něm jedná dopravní výbor pražského zastupitelstva. Uvažuje se o tom, že za vjezd do ulic Smetanovo nábřeží, Křižovnická a Karmelitská by řidiči zaplatili 200 Kč, místní rezidenti by byli od poplatku osvobozeni. Poplatek by měl odradit řidiče od průjezdu nábřežím, kde se jezdí z velké části po kolejích, a tím urychlit tramvajovou dopravu.

Podrobnosti vyhlášky se zatím projednávají. Jak říká náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib v rozhovoru pro idnes.cz, pokud by šlo vše podle harmonogramu a koalice se na návrhu shodla, budou se poplatky hradit od 1. října 2024. Poplatek by se platil v mobilní aplikaci a jeho uhrazení by u vjezdu do daných ulic kontroloval kamerový systém podle SPZ.

Konec bezplatného parkování elektromobilů v Praze

V prosinci 2024 skončí také výhoda pro majitele elektromobilů v Praze. Ti dosud parkovali zdarma ve všech zónách placeného stání. Od roku 2025 by měli mít bezplatné parkování pouze na místech u nabíjecích stanic, a to v době, kdy nabíjí. Jinak budou platit jako ostatní řidiči. Magistrát tuto změnu odůvodňuje nárůstem množství elektromobilů, které zabírají místa rezidentům. Finální podoba změn ale zatím nebyla schválena.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?