Jak uložit registrační značky do depozitu

Jak uložit registrační značky do depozitu

15. 11. 2015
|
Délka čtení: 4 min.

Nemáte zájem momentálně provozovat vozidlo, ale zároveň ho nechcete likvidovat? Do podobné situace se můžete dostat, když se chystáte na opravu auta nebo když ho využíváte pouze sezónně. V takových případech by bylo zbytečné platit povinné ručení, a proto se vyplatí využít zajímavou možnost uložení registrační značky do depozitu.

Stačí sundat registrační značky a navštívit daný inspektorát. Od roku 2015 už ani nemusíte na svůj úřad podle místa trvalého bydliště, ale můžete značky uložit do depozitu na jakémkoliv úřadu s rozšířenou působností.

Uložení značek do depozitu –⁠ musíte uvést proč

Zákony v naší zemi se postupně mění a ty, které se týkají provozu vozidel na našich silnicích, nejsou výjimkou. Jelikož právě úschova značek do depozitu byla v minulosti spojena s celou řadou podvodů a problémů, došlo k této oblasti k řadě změn.

Uložení dopravních značek do depozitu je možné na maximálně 12 měsíců. Po uplynutí této doby si můžete zažádat o prodloužení, ale musíte doložit, kde se vozidlo nachází a za jakým účelem jste ho z registru vyřadili. Pokud tedy auto nepoužíváte, ale nechcete úřadu sdělovat proč, musíte se smířit s omezenou dobou, na kterou je vyřazení možné. Ostatně se jedná o dočasné, nikoliv trvalé vyřazení.

Jak uložit registrační značky do depozitu –⁠ co je potřeba

K vyřazení vozidla z registru budete potřebovat následující dokumenty:

  • vyplněnou žádost o vyřazení vozidla z registru silničních vozidel,

  • velký technický průkaz,

  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz),

  • obě tabulky s registrační značkou vozidla,

  • čestné prohlášení, že dočasně vyřazené vozidlo nestojí na veřejné komunikaci a není nebezpečným odpadem,

  • doklad totožnosti.

S těmito doklady se dostavíte na jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností a zaplatíte správní poplatek 200 Kč. Na úřadě si ponechají malý technický průkaz a registrační značky. Do velkého technického průkazu vám označí, že je auto dočasně vyřazeno z evidence.

Další cesta pak může vést na pojišťovnu, kde můžete zrušit povinné ručení.

Jaké jiné možnosti než uložení značek do depozitu existují?

Pokud nechcete z jakéhokoliv důvodu žádat o dočasné vyřazení auta z registru, máte dvě možnosti. Tou první je, že automobil necháte stále přihlášený, ale jezdit s ním nebudete. V takovém případě sice není třeba navštěvovat stanici STK, ale je třeba na daný automobil platit povinné ručení. A to po dobu, kdy bude přihlášen. Druhá možnost znamená nechat ho ekologicky zlikvidovat –⁠ tu využijete, když v budoucnu auto již vůbec nebudete používat. O likvidaci vám bude vystavený protokol, který donesete na inspektorát, a váš automobil bude z evidence trvale vyřazen.

Jak ukončit vyřazení vozidla?

Pokud chcete zpět SPZ z depozitu registračních značek, musíte opět vyplnit žádost, kde zaškrtnete, že si přejete ukončení vyřazení vozidla z provozu. K žádosti musíte předložit zelenou kartu, která slouží jako důkaz o zaplaceném povinném ručení. Navíc musíte ukázat také platné osvědčení o technické prohlídce. Na platnost technické si dejte pozor, než se rozhodnete pro uložení registračních značek do depozitu, jinak byste museli nechat auto dopravit na STK odtahovou službou.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.