Zanzibar

Co vidět a zažít na Zanzibaru

Zanzibar je jedním z nejkrásnějších ostrovů na Zemi. Není proto divu, že jeho tyrkysové moře a bělostné pláže lákají cestovatele z celého světa. Ti si zde mohou užívat nejen nádhernou přírodu, ale i historické památky, výtečnou kuchyni spojující chutě Afriky a orientu i přátelskou atmosféru místních obyvatel. Co přesně na Zanzibaru vidět a proč se sem vydat? To se dočtete v našem článku!

O Zanzibaru často mluvíme jako o jednom ostrovu, ale víte, že se ve skutečnosti jedná o souostroví skládající se z více než 50 ostrůvků? Největší z nich jsou Unguje (právě známý Zanzibar) a Pemba. Ať ale svou dovolenou na Zanzibaru budete trávit tam, či tam, všude se můžete těšit na pravý nedotčený přírodní ráj. A to jak na souši, tak pod vodou.

Pláže jako stvořené k relaxaci

Místní pláže mají „dvojí tvář“, a to díky pravidelnému přílivu a odlivu. Při odlivu totiž voda ustupuje daleko do oceánu a v některých místech se dokonce setkáte i se separovanými „bazénky“, díky kterým můžete podmořský život pozorovat i suchou nohou.

Na východním pobřeží Zanzibaru se nejčastěji setkáte s bílými plážemi lemovanými palmovými háji a mělkými lagunami. Tyto oblasti ocení především milovníci šnorchlování. Jestli patříte spíše mezi plavce, zaměřte se zde na oblast Paje, kde voda zůstává i po přílivu. Večer se zde setkáte s bohatým nočním životem se spoustou barů a restaurací. Sever ostrova je na tom s množstvím vody pro plavání o dost lépe a jedná se naopak o klidnější oblast.

Navštivte například:

  • Matemwe BeachNádherná, palmami lemovaná pláž okolo rybářské vesnice Matemwe. Koupat se na ní dá jen za přílivu, při odlivu se ale zase můžete projít přes lagunu k bariérovému útesu až kilometr od břehu.

  • Nungwi a Kendwa BeachNejpopulárnější pláže na Zanzibaru. I na nich při odlivu voda ustupuje do velké vzdálenosti, ale ne tolik jako u jiných pláží. Kendwa je ideální pro romantické procházky i plážové sporty.

  • Jambiani BeachJedna z bezkonkurenčně nejkrásnějších pláží. Je lemovaná útesem až do vzdálenosti několika kilometrů, a právě tady můžete za odlivu vidět spoustu mořských živočichů.

Šnorchlování a potápění plné barev a života

Zdejší podmořský svět je totiž jako stvořený ke šnorchlování a potápění. Šnorchlaři a nováčci v potápění ocení mělké a chráněné korálové zahrady (například v lokalitách Njao Gap a Fundu Gap), zkušenější potápěči zase hlubší a odkryté útesy za bariérou (Swiss Reef, Shimba Hills a Wall nebo The Edge). Nejlepší podmínky pro potápění na vás čekají od listopadu do ledna, kdy bývá viditelnost i 40 metrů, a když budete mít štěstí, uvidíte i velké pelagické ryby, želvy nebo žraloka bělocípého.

Vyzkoušet můžete také plavání s delfíny indočínskými a skákavými, které potkáte ve vodách okolo Kizimkazi (bývalého hlavního města). Krom delfínů tu najdete i nejstarší stojící mešitu ve východní Africe jménem Shirazi Dimbani, a za vidění stojí i Kizimkazi Mkunguni s baobaby, přičemž některé z nich tu prý mají růst už 600 let a během 2. světové války se používaly jako vysílače.

Bohatá ostrovní fauna a flóra

Za návštěvu určitě stojí národní park Jozani, kde uvidíte největší pozůstatek původního lesa, který se kdysi rozkládal na většině ostrova. V parku žije celá řada endemických zvířat, jako například antilopa suni, kočkodan diadémový nebo guaréza červená.

Hezkým výletním cílem je i ostrůvek Prison Island (známý i jako Changuu), na kterém, jak by název vypovídal, nejsou vězni, ale želvy sloní. Prý se jich tu nachází až 100 a nejstarší mají mít kolem 180 let. Krom toho si tu můžete i zašnorchlovat nebo se podívat na zbytky budov z 19. století. A proč se tenhle ostrov jmenuje „vězeňský“? Britové na něm postavili budovu, která měla být vězením, ale nakonec fungovala jako místo pro karanténu nakažených při epidemii žluté horečky.

A kdyby vám nestačily přírodní krásy Zanzibaru, dá se navštívit i blízká Tanzanie. Let na pevninu trvá asi jednu hodinu a můžete si tady dopřát safari se lvy, nosorožci, slony i buvoly, případně i výlet na Kilimandžáro. Na ten si ale budete muset vyšetřit víc času.


Večer v Zanzibar

Kouzelná místa pro milovníky historie

Až budete mít dost pláží a písku, vydejte se poznat Zanzibar City. V něm by vám nemělo uniknout pověstné Stone Town postavené z korálového kamene. Většina domů v křivolakých uličkách pochází z 19. století, kdy bylo město jedním z nejdůležitějších obchodních center oblasti Indického oceánu. K vidění tu je mimo jiné i dům, ve kterém bydlel Farrokh Bulsara, jehož celý svět zná spíš pod jménem Freddie Mercury. Mezi místní nejznámější památky pak patří:

  • Dům divů – Ten dal postavit v roce 1883 tehdejší sultán Bargháš a jednalo se o největší dům ve východní Africe. Na svou dobu byl vybaven vymoženostmi jako tekoucí voda, elektřina nebo výtah. Dnes se v něm nachází Muzeum dějin a kultury Zanzibaru.

  • Hamamni – Perské lázně, které byly postaveny ze zisků obchodu s otroky. Prosté, ale stylové lázně nejsou v provozu už od roku 1920, ale je možná jejich prohlídka s historickým výkladem.

  • Darajani Market – Nejčilejší ruch tu je v dopoledních hodinách, kdy tady koupíte maso, ryby, kuřata, ovoce i zeleninu, stejně jako elektroniku, kola nebo boty a látky. A samozřejmě také spoustu suvenýrů!

Zajímavostí Stone Town je množství dřevěných řezeb na domovních dveřích. Decentně se od sebe liší designovými prvky a odrážejí i sociální postavení, etnický původ a náboženské vyznání jejich majitelů. Právě i tyto dveře přispěly k zařazení města na seznam UNESCO.

Chutě a vůně Zanzibaru

Zanzibaru se říká „ostrov koření“. Důvod je nasnadě – pěstuje se na něm totiž hřebíček, skořice, muškátový oříšek a vanilka. Určitě si nenechejte ujít „spice tour“ spojenou s návštěvou některé z farem, na nichž uvidíte, jak se tahle koření pěstují a zpracovávají.

Pokud při svých cestách rádi zkoušíte i místní kuchyni, ta zanzibarská vás doslova nadchne. Ve skladbě zdejších jídel se odráží hlavně africký a orientální vliv, ale značnou stopu v ní zanechala i britská, indická a portugalská kultura. Díky tomu vás čeká opravdu pestrý a multikulturní gastro zážitek. Oblíbenou místní pochoutkou je například nyama choma (kozí maso na grilu), uzená chobotnice nebo chobotnice v kokosovém mléce a jako moučník banány, ananasy nebo manga zapečené v troubě.

Jaké vás na Zanzibaru čeká počasí?

Slunce tady svítí téměř celý rok. Je ovšem potřeba počítat se dvěma obdobími dešťů (březen až květen, listopad až prosinec). Ideální dobou pro dovolenou na Zanzibaru jsou tedy letní měsíce (červen, červenec a srpen), případně i podzim a zima, kdy vás tu mohou potkat občasné lehké spršky a je potřeba počítat s vyššími teplotami. Návštěva na jaře se pak nedoporučuje z důvodu častých monzunů.

Zanzibar je vzdálený jen 750 kilometrů vzdušnou čarou od rovníku, díky čemuž se tady den a noc střídají vždy po 12 hodinách (plus mínus pár minut), a to po celý rok, takže si můžete své dny hezky naplánovat.

A moře? To má na Zanzibaru ve svých nejchladnějších měsících „jen“ 25 stupňů. Zato v březnu a v prosinci je se svými 30 stupni doslova jako kafe.

Pokud se chcete podívat, jak to na Zanzibaru vypadá právě teď, můžete zkusit některou z online webkamer:

Než odletíte na Zanzibar

  • Sjednejte si odpovídající cestovní pojištění, díky němuž si budete moci užít dovolenou opravdu bez obav.

  • Zkontrolujte si platnost svého pasu (pro cestu na Zanzibar musí být váš cestovní doklad platný ještě minimálně 6 měsíců po odletu).

  • Budete potřebovat jednovstupové turistické vízum, které získáte na všech hraničních přechodech. Raději si ho ale zajistěte předem na zastupitelském úřadě. Vízum si můžete zařídit i po příletu na letišti za poplatek ve výši 50 dolarů (částku mějte připravenou přesně).

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.