technická kontrola vozu

Vše, co potřebujete vědět o STK

Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

Co je STK?

Mnoho řidičů za zkratkou STK hledá „státní technickou kontrolu“. Běžně se proto setkáváme s obraty jako „jízda bez STK“ nebo „ceny STK“. Oficiálně ale žádná státní technická kontrola neexistuje. STK je zkratka pro „stanici technické kontroly“ – místo, kde ke kontrole vozidla dochází. Některé obraty s STK jako „státní technickou kontrolou“ jsou ale natolik ustálené, že se jim v textu nebudeme vyhýbat ani my.

STK je tedy místo, kde vyškolení zaměstnanci provádí zákonem stanovenou kontrolu vašeho vozidla, jeho konstrukčních částí a systémů. Kromě technické kontroly vozidel na STK běžně probíhá také měření emisí či evidenční kontrola.

Věděli jste?

Na technickou kontrolu se můžete dostavit na jakoukoliv STK v České republice – k místu registrace vozidla se nijak nepřihlíží. Nejbližší STK si snadno dohledáte na webu Ministerstva dopravy.

Jak často musíte s vozidlem na STK?

U nových osobních automobilů musíte na STK poprvé po 4 letech. Další kontroly následují každé 2 roky. Pokud nevíte, kdy vám vyprší technická, stačí se podívat na zadní SPZ. Právě tam se lepí červená známka s vyznačeným koncem platnosti technické kontroly. Na vnějším číselném kruhu je označený měsíc, na vnitřním najdete rok.

Pozor

Kontrola platnosti STK podle SPZ nestačí

Technická kontrola neplatí do konce měsíce vyznačeného na červené známce, ale do konkrétního dne, k němuž uběhne zákonem stanovená lhůta. Ten z „STK známky“ na SPZ bohužel nevyčtete. Přesný termín platnosti STK najdete online na Portálu dopravy, Portálu občana, webu dataovozidlech.cz nebo v aplikaci eTechničák. Poslední dvě možnosti vám poslouží i v případě, že nemáte elektronickou identitu.

Starosti s kontrolou termínu si ušetří majitelé vozidel vlastnící datovou schránku. Těm totiž přijde zpráva o končící platnosti technické prohlídky.



Interval pravidelné technické kontroly se liší podle typu vozidla. Například s motocyklem musíte na STK jen jednou za 4 roky, u nové motorky vás první kontrola čeká dokonce až po 6 letech.

Kategorie vozidlaDruh vozidlaLhůta technické prohlídky od data první registrace vozidlaLhůta pro následující technické prohlídkyPřibližná cena technické kontroly v roce 2024

M1

Osobní automobil

4 roky

2 roky

1 100–1 400 Kč

L

Motocykly, tříkolky, čtyřkolky

6 let

4 roky

800–1 200 Kč

M2, M3

Autobusy

1 rok

1 rok

2 000–2 500 Kč

N1

Nákladní automobily do 3,5 t

4 roky

2 roky

1 100–1 400 Kč

N2, N3

Nákladní automobily nad 3,5 t

1 rok

1 rok

2 000–2 500 Kč

O1

Přípojné vozidlo do 750 kg (nebrzděné)

6 let

4 roky

700–900 Kč

O1

Přípojné vozidlo do 750 kg (brzděné)

4 roky

2 roky

700–900 Kč

O2

Přípojné vozidlo od 750 kg do 3,5 t

4 roky

2 roky

900–1 100 Kč

T

Traktor s maximální rychlostí do 40 km/h

4 roky

4 roky

1 200–1 600 Kč

T

Traktor s maximální rychlostí nad 40 km/h

4 roky

2 roky

1 200–1 600 Kč

-

Vozidla autoškoly, autopůjčovny a taxislužby, vozidla s právem přednosti jízdy

1 rok

1 rok

v závislosti na typu vozidla


STK Praha je dražší než STK Lhota

Ceny STK nejsou určené státem a každá stanice si je stanovuje podle sebe. Nejméně zaplatíte za technické kontroly na venkově a v menších městech, naopak nejdráž vychází STK Praha.

Jízda bez STK: Jaká je pokuta za propadlou technickou

Jak vysoká pokuta za propadlou technickou vám hrozí? Záleží, jak bude daný přestupek kvalifikován. Pokud vám pouze unikla zákonem stanovená lhůta, ale vaše vozidlo je jinak v pořádku, hrozí vám pokuta ve výši 1 500–2 500 Kč. Do bodového systému se tento přestupek nepromítne.

Jiná situace nastává, když je vozidlo zároveň technicky nezpůsobilé. Jedná se o závažnější přestupek, protože váš vůz může bezprostředně ohrožovat ostatní účastníky provozu. Pokuta je tím pádem vyšší – až 10 000 Kč. Navíc dostanete 6 trestných bodů.

Bez platné STK nesmíte na silnici vůbec vyjet. Správně byste tedy po uplynutí platnosti technické kontroly měli vozidlo na STK nechat odtáhnout. V praxi ale někteří řidiči v podobných situacích vyrazí i s hrozbou pokuty.

Na silnici nesmíte vyjet ani bez povinného ručení. Která pojišťovna vám auto pojistí nejlevněji? Odpověď se dozvíte v naší online kalkulačce.


Jízda bez STK vám může přidělat ještě další problémy. Pokud se stanete účastníkem dopravní nehody, může pojišťovna přistoupit ke krácení či odmítnutí pojistného plnění. Jednání s pojišťovnou vám opět výrazně zkomplikuje případná technická nezpůsobilost vozidla.

Co pracovníci STK kontrolují

Cílem kontroly na STK je prověřit celkový technický stav vozidla. Na co se technici primárně soustředí?

  • Identifikace vozu (registrační značka, VIN kód)

  • Stav tachometru

  • Brzdový systém (stejnosměrnost, účinnost, brzdové vedení)

  • Řízení (geometrie, vůle)

  • Výhled řidiče (stav skel a zrcátek, jejich homologace, odmlžování a odmrazování skel, stěrače atd.)

  • Světla (fungování světel, elektroinstalace)

  • Kola, pneumatiky a nápravy (celkový stav, zavěšení, odpružení, tlumiče apod.)

  • Karoserie a podvozek (ostré a nebezpečné hrany, koroze, vůle)

  • Motor (výkon, hlučnost, únik kapalin, výfukový a palivový systém)

  • Bezpečnostní pásy, airbagy

  • Povinná výbava

  • Další vybavení (zvukové a výstražné systémy, rychloměr apod.)



Případné závady na vozidle se rozdělují do tří skupin podle míry závažnosti. Typ závady značně ovlivňuje i vaše následující kroky.

  • Závady typu A: Lehké závady, které nemají vliv na provozuschopnost vozidla a platnost technické kontroly. Do budoucna ale mohou znamenat komplikace, proto je technici často využívají jako upozornění (počínající koroze, mírné mechanické poškození dílů apod.).

  • Závady typu B: Vážné závady, které zároveň nejsou přímou hrozbou pro provoz. Do této kategorie patří například nefunkčnost některého z brzdových světel či únik vybraných provozních kapalin. Po zjištění závady typu B je vozidlo technicky způsobilé jen na 30 dnů. Během této doby máte možnost problémy odstranit a poté se dostavit na opakovanou prohlídku, kde se již kontrolují pouze tyto závady. Za opakovanou prohlídku zaplatíte zhruba třetinu ceny klasické technické kontroly – většinou při návštěvě stejné STK. Opakované kontroly na základě rozhodnutí z jiné STK jsou často cenově znevýhodněné.

  • Závady typu C: Nebezpečné závady ohrožující bezpečnost provozu a jeho další účastníky. Může jít například o únik brzdové kapaliny nebo nedostatečný brzdný účinek. Se závadou typu C neodjedete ani z STK – vůz musíte nechat na vlastní náklady odtáhnout. Pokud se vám závady podaří v budoucnu odstranit, můžete vozidlo na STK opět přistavit (znovu pomocí odtahovky). Dokud nedojde k nové (a úspěšné) kontrole, nesmíte s vozidlem na silnici.

Na co si dát na STK pozor

Mezi nejčastější závady patří problémy s brzdovým systémem (nedostatečný brzdný účinek, nefungující brzdová světla, únik brzdové kapaliny), pneumatikami (opotřebení, nesprávný rozměr), osvětlením a únikem provozních či jiných kapalin. Dalším běžným důvodem pro neudělení technické je neschválená změna nebo úprava vozidla, která může souviset například s tuningem.


Příprava na STK

Pokud má vaše auto už něco za sebou a obáváte se, že byste na technické kontrole nemuseli projít, neváhejte se obrátit na odborníky. V mnoha autoservisech nabízí přípravu na STK jako samostatnou službu. Pracovníci servisu jistě budou vědět, na co se před kontrolou zaměřit. Vozidlo může na STK přistavit kdokoliv, nemusí to být nutně jeho majitel. Vybrané servisy vám tak kontrolu vyřídí kompletně i s návštěvou STK.

Jaké dokumenty potřebujete na STK s sebou?

  • Malý technický průkaz

  • Protokol o měření emisí (pokud už bylo provedené, ne starší než 30 dnů)

  • Doklady o homologaci doplňků instalovaných na/ve vozidle, pokud nejsou zapsané v technickém průkazu

  • Protokol o předchozí prohlídce v případě opakované technické kontroly

Emise: Cena návštěvy STK se zvýší

Měření emisí probíhá také na STK. Vozidla ho musí absolvovat každé dva roky, proto se standardně vykonává společně s technickou prohlídkou. Jedná se ale o dva samostatné úkony, které nemusí proběhnout najednou. Nicméně během technické kontroly předkládáte protokol o měření emisí, který nesmí být starší než 30 dnů.

Za měření emisí zaplatíte v závislosti na STK a typu motoru zhruba 1 000–1 500 Kč. Některé stanice nabízí technickou kontrolu a měření emisí ve zvýhodněném balíčku. U motocyklů se měření emisí od roku 2018 neprovádí. Na STK a emise si u osobního automobilu vyhraďte zhruba hodinu. Pokud riskujete návštěvu STK bez objednání, počítejte navíc s čekací dobou podle množství zákazníků.

STK: Změny 2024

Rok 2024 přinesl pro řidiče řadu novinek. Změny se nevyhnuly ani technickým prohlídkám. V minulosti jste s sebou na STK museli nosit velký technický průkaz. Do průkazu se zapisoval přesný datum platnosti kontroly. Stát však velké techničáky přestal od ledna 2024 vydávat a na STK je již předkládat nemusíte. Průkazy jsou postupně stahovány z oběhu – úředníci je odebírají při provádění změn v registru vozidel (například při přepisu auta na jiného vlastníka).

Pokud ale velký techničák stále máte, vezměte si ho raději na STK s sebou. Po technické kontrole vám zůstane, technici nejsou zodpovědní za jejich odebírání. Pracovníci STK na základě velkého technického průkazu prověří data v registru vozidel a případné neshody zapíšou do protokolu o technické prohlídce. Informace o neshodě dat bude tímto způsobem předána do registru, kde dojde k doplnění či úpravě dat. Záznam o provedené kontrole je nově evidovaný pouze online. Dohledáte ho na Portálu dopravy, Portálu občana, webu dataovozidlech.cz či v aplikaci eTechničák.

Pořídili jste si nový vůz a STK se vás zatím netýká? Nezapomeňte svého plechového miláčka chránit pomocí havarijního pojištění. U nového vozu si ho raději sjednejte i s pojištěním pořizovací ceny – GAP pojištěním. V případě totální škody nebo odcizení auta dostanete od pojišťovny částku v hodnotě pořizovací ceny vozidla, nikoliv (výrazně nižší) reálnou cenu v době pojistné události.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?