Vývoj úrokových sazeb

Jaké budou úrokové sazby hypoték ve druhé polovině roku 2021?

Období extrémně levných hypoték je u konce. Tuzemské banky už v první polovině letošního roku minimálně jednou zvyšovaly úrokové sazby úvěrů na bydlení a v následujících měsících budou zřejmě dále zdražovat. Ceny nemovitostí přepisují historická maxima a dostupnost vlastního bydlení se řadě Čechů čím dál více vzdaluje. Přečtěte si, jakým směrem se mohou vyvíjet úrokové sazby hypoték v druhé polovině roku 2021.

Zájem Čechů o úvěry na bydlení vygradoval v prvním čtvrtletí letošního roku. Banky podle statistiky Fincentrum Hypoindexu poskytly za tři měsíce roku 2021 hypotéky za téměř 100 miliard korun, přičemž nejsilnějším měsícem byl březen, kdy lidé uzavřeli úvěry za více než 44,7 miliardy korun. Vzrostla také průměrná výše sjednané hypotéky, a to na 3 105 568 korun. Zájem o úvěry na bydlení překvapil i samotné banky a doba potřebná k vyřízení hypotéky se prodloužila až na dvojnásobek.

Úrokové sazby hypoték začínají růst

Za extrémní poptávkou po nových hypotékách i refinancování těch stávajících stály především obavy z pokračujícího růstu úrokových sazeb, dalšího zdražování nemovitostí a inflace. Tato očekávání se od začátku roku skutečně pomalu naplňují. V květnu po šesti měsících překročila průměrná úroková sazba hypoték hranici dvou procent a zastavila se na hodnotě 2,06 procenta.

V posledních měsících je také patrné výrazně vyšší tempo růstu cen nemovitostí. Z dat HB Indexu od Hypoteční banky vyplývá, že ceny rezidenčních nemovitostí napříč Českem si za první tři měsíce letošního roku připsaly nejvyšší čtvrtletní růst za posledních deset let. Byty meziročně zdražily o 13,4 procenta, rodinné domy o 10,4 procenta a pozemky dokonce o 15,8 procenta. Silnou poptávku po nemovitostech podporovaly především nízké úrokové sazby a rostoucí zájem ze strany investorů. V následujících měsících nemovitosti zřejmě ještě podraží. Důvodem je především výrazný růst cen stavebních materiálů i dalších vstupů a také nedostatek pracovníků na stavbách.

ČNB zvedá základní úrokové sazby 

Obavy z inflace související s rychlým oživením ekonomiky po lockdownu přiměly centrální banku ke zvýšení základních úrokových sazeb. Bankovní rada České národní banky na svém červnovém zasedání rozhodla o zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na 0,5 procenta. Podle mnohých analytiků a ekonomů je velmi pravděpodobné, že se letos nejedná o poslední zvyšování sazeb. Od úrokové repo sazby České národní banky se odvíjí úročení úvěrů poskytovaných bankami. V případě hypoték ovšem nejde o jediný parametr – do nastavení sazeb se promítají například úrokové marže bank, celková poptávka po hypotékách, rizikovost žadatelů o úvěr a v neposlední řadě také očekávaný vývoj ekonomiky. 

Infografika - ceny nemovitostí

Sazby hypoték mohou vystoupat ke třem procentům

Dosavadní vývoj naznačuje, že zdražování hypoték bude pokračovat i v následujících měsících. O žádný skokový růst ovšem nepůjde. Na konci roku 2021 se může průměrná výše úrokových sazeb hypoték pohybovat v pásmu 2,4 až 2,8 procenta. Pokud by úrokové sazby hypoték vystoupaly až ke třem procentům, mohlo by již dojít k citelnějšímu ochlazení poptávky po úvěrech na bydlení. Zájem o hypotéky bude v následujících měsících ovlivněn i vývojem cen nemovitostí. Další zdražování bytů, rodinných domů i pozemků sníží dostupnost vlastního bydlení pro mnoho lidí. 

Vyplatí se dnes koupit nemovitost? 

Ceny nemovitostí jsou nyní na maximech. Kdo si pořizuje byt, rodinný dům, pozemek nebo rekreační objekt jako investici, měl by si dát pozor na to, kde se nemovitost nachází. Ceny jsou totiž na řadě míst nadhodnocené. Například byty jsou podle odhadu České národní banky v lokalitách s vyšším podílem investičních bytů nadhodnocené až o čtvrtinu. Pokud si pořizujete nemovitost k vlastnímu bydlení a plánujete v ní strávit desítky let, nemusí vás současné ceny příliš znepokojovat. Ceny nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu vždy rostly.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.