Když cítíte plyn

Když cítíte plyn

23. 12. 2016
|
Délka čtení: 1 min.

Zemní plyn je dobrým sluhou, stejně jako může být zlým pánem. Pokud nevíte, co dělat, když cítíte plyn, je zde několik odpovědí. Primárně je třeba otevřít okna a celou místnost vyvětrat. Následně uzavřete hlavní uzávěr plynu. Během všeho se snažte nepoužívat jakékoliv elektrické spotřebiče. Poté volejte některého z plynařů v okolí, který zjistí únik a postará se také o samotnou případnou opravu, která s ním souvisí.

Když cítíte plyn, může to znamenat i vaši chybu
Nejenom únik z potrubí. V některých případech to může být zapnutý sporák či trouba, kde jednoduše nehoří plamínek. Proto když cítíte plyn, může se jednat i o vaši chybu. Takový únik je spojován i s vyšší spotřebou. Pokud však máte levného dodavatele, nemusí vás to trápit. A jak ho najít? Zkuste náš porovnávač, který je ideální možností.


Nejnižší cenu plynu zjistíte snadno
Vše zvládnete online, z pohodlí vašeho domova. Navíc vám to nezabere více času, než jenom několik málo minut. Zadat stačí pár nejdůležitějších informací, jako je adresa přípojky, aktuální roční spotřeba, nebo i to, na co plyn využíváte. Díky tomu bude vybrán vhodný tarif a následně už jenom uvidíte seznam konkrétních dodavatelů, spolu s jejich cenami, které jsou přehledně seřazeny.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Muž na papír zapisuje stav plynoměru
    14. května 2023|Petr Woff
    Jaké jsou náklady na vytápění plynem?

    Výrobci kondenzačních kotlů a kominíci zdražili, energie však zlevňuje. Kubík zemního plynu stojí 29 až 102 Kč. Kilowatthodina vyjde na 2,68 až 9,57 Kč. Záleží na vaší spotřebě, na dodavateli a ceníku, který preferujete. V článku srovnáme minimální, průměrné a maximální náklady na vytápění plynem.

  • Nastavení teploty na radiátoru
    06. května 2023|Petr Woff
    Plynové topení: Komu se vyplatí?

    Typická česká rodina potřebuje komfortní vytápění, které není příliš drahé. Pokud kolem jejího domu vede plynovod, relativně levně vychází plynové topení. Potenciální úspora závisí na nutných investicích, na individuální spotřebě a na vybraném ceníku.

  • Zapálený plynový hořák s mincemi
    17. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    5+1 užitečných tipů, se kterými ušetříte za plyn

    Topíte doma plynem? Pak víte, že se náklady za vytápění mohou vyšplhat do závratných výšin. Abyste spotřebu energie v domácnosti snížili, nemusíte hned kupovat nový kotel. Někdy stačí dodržovat pár jednoduchých a prověřených tipů, které vám s úsporami pomohou.

  • Zapínání indukčního sporáku
    13. března 2023|Pavla Pavelková
    Je levnější vařit na plynu nebo elektřině?

    Naše babičky a maminky měly rozhodování, na čem vařit, o něco jednodušší. Dnes je nabídka velmi široká a každému vyhovuje něco jiného. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými typy sporáků a varných desek? Je lepší vařit na plynu nebo indukci a můžete správnou volbou ušetřit?

  • Graf s vývojem ceny elektřiny - v pozadí muž drží žárovku
    29. prosince 2022|Petr Woff
    Co jsou spotové ceny elektřiny a plynu? Závisí na burze

    V energetice existují dva základní typy obchodních smluv. Buď přijmete pevný ceník, abyste předem věděli, kolik zaplatíte za svou spotřebu. Nebo přejdete na spotové ceny, které vznikají na velkoobchodním trhu a denně se mění. Obě varianty mají svoje klady a zápory. Čeští zákonodárci povolují spotové ceny pouze v odběrných místech, které jsou vybaveny chytrým elektroměrem nebo plynoměrem.

  • Plynovod s plynovou elektrárnou v pozadí
    05. prosince 2022|Jana Březinová
    Výpočet: Jaká je aktuální cena za m3 plynu?

    Zemní plyn na velkoobchodních burzách zdražil, a proto dodavatelé navyšují své ceníky. Pokud jste si cenu plynu nezafixovali v minulých letech, budete pravděpodobně platit zastropovanou cenu, která činí 3,025 Kč/kWh s DPH. Jak si aktuální cenu plynu přepočítat na m3?