Propan-butanová lahev

Propan-butan a jeho využití

14. 5. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Propan-butan nejspíš znáte z kempingových vařičů, plynových grilů nebo jako palivo pro automobily ve formě LPG. Najde ale využití také při vytápění domácností v případě, že nemáte přípojku na zemní plyn. Propan-butan se využívá rovněž v průmyslu a zemědělství.

Co je propan-butan?

Propan-butan je směs dvou plynů – propanu a butanu. Plyny vznikají při rafinaci ropy. Za běžného tlaku mají propan i butan plynnou formu, ale při stlačení se přemění do kapalného skupenství. Pak se směs označuje jako LPG – Liquefied Petroleum Gas – zkapalněný ropný plyn.


Ať už kupujete propan-butan pro jakékoliv využití, měli byste vědět, že jeho přesné složení se může lišit. Například LPG pro auta se vyrábí ve dvou variantách. Letní směs obsahuje asi 60 % butanu a 40 % propanu. Butan se ale při nízkých teplotách přestává odpařovat a zůstával by nevyužitý, proto je jeho podíl v zimní směsi LPG nižší, přibližně 40 %.

Propan-butan jako palivo pro auta

Pro pohon automobilů se propan-butan používá už desetiletí, jen několik automobilek ale nabízí LPG auta přímo z výroby. Většina majitelů aut s LPG pohonem si nechala udělat přestavbu z benzinového vozu.

Výhodou aut na propan-butan je, že produkují méně emisí CO2, a proto se jedná o ekologičtější variantu k dieselovým a benzinovým vozům. Přestavba na LPG s sebou nese také úsporu nákladů na palivo.

Auto na LPG - čerpací stanice

A jak je to s bezpečností aut na propan-butan? O tu se nemusíte obávat, protože LPG nádrže do aut musí splňovat přísné bezpečnostní požadavky a každý rok projít povinnou revizí. Jedinou překážkou tak zůstává, že auta na LPG nesmí parkovat ve většině podzemních garáží.

Propan-butan pro vaření a grilování

Bez propan-butanového vařiče by žádný výlet do kempu nebo tramping v přírodě nebyl kompletní! Kempingové vařiče se montují k plynové lahvi nebo k plynové kartuši.

Menší vařiče mívají připojení k plynové kartuši, což je malá a skladná lahev na propan-butan, kterou si můžete sbalit i do batohu. Kartuši k vařiči připojíte jednoduše pomocí závitu, případně může být propichovací – vždy vybírejte kartuši podle typu koncovky na vařiči.

Větší vařiče se připojují na propan-butanovou láhev. Ty se prodávají nejčastěji ve variantách 2 kg, 5 kg a 10 kg, a proto se hodí spíše na kempování s autem nebo karavanem. K připojení vařiče k propan-butanové láhvi budete potřebovat regulátor tlaku a hadici.

Také pro plynové grily se jako pohon používá propan-butan v plynových lahvích – nejčastěji těch desetikilových. Ty koupíte na každé větší čerpací stanici a dají se znovu plnit. Zaplatíte zálohu a můžete prázdnou láhev jednoduše vyměnit za plnou.

Pokud se chystáte grilovat nebo vařit venku za nízkých teplot, sáhněte raději po čistém propanu. Kvůli horšímu odpařování butanu při teplotách pod bodem mrazu zůstávají v lahvích nevyužité zbytky. Čistý propan při hoření produkuje méně emisí, pro grilování je tak ideální. Navíc nenechává na nádobí nepěkné skvrny.

Propan-butan pro vytápění

Chtěli byste vytápět dům plynem, ale do vaší obce není přiveden zemní plyn? I bez plynové přípojky můžete topit plynem, a to právě propan-butanem, případně čistým propanem. Stačí si pořídit zásobník plynu a jednou ročně ho doplnit. Jeden zásobník propanu o objemu 4850 litrů poskytne 27 MWh energie, což je postačující pro potřeby běžného rodinného domu jak na vytápění, tak na ohřev vody. „Jeden kilogram zkapalněného propanu zaujímá objem necelých dvou litrů a odpovídá třinácti kilowatthodinám elektrické energie,“ upřesňuje Jiří Karlík ze společnosti Primagas pro portál nazeleno.cz.

Zásobník na propan-butan zůstává v majetku dodavatele a vy platíte pouze jeho nájem, zpravidla v řádech stovek korun měsíčně. Nicméně musíte počítat s náklady na instalaci zásobníku.

Pro připojení propan-butanu nebo propanu na běžné plynové spotřebiče – plynový kotel a sporák – budete potřebovat přetryskování hořáků.

Vytápění propan-butan se využívá nejen u rodinných domů, ale také v průmyslových objektech mimo rozvody zemního plynu.

Další využití propan-butanu

Jaké další zajímavé využití má propan-butan:

  • podpůrný zdroj energie v bioplynových stanicích,

  • v zemědělství pro vytápění hal, sušení plodin,

  • palivo pro palírny, pražírny, sklárny,

  • práce ve stavebnictví – pokrývačské práce, přitápění na stavbách, tavení asfaltu,

  • pohon vysokozdvižných vozíků, ledových roleb, golfových vozíků, sekaček a další techniky,

  • na vaření v pojízdných stáncích s občerstvením,

  • pohon horkovzdušných balónů,

  • děla na plašení ptáků například na vinicích,

  • udržování olympijského ohně.

Bezpečnost práce s propan-butanem

  1. Propan-butan je těžší než vzduch, proto se nikdy nesmí skladovat pod úrovní terénu (ve sklepě), kde by mohlo snadno dojít k jeho nahromadění a výbuchu.

  2. Skladujte propan-butanové lahve ve svislé poloze v dobře odvětraných prostorech.

  3. Plynové lahve umístěte do bezpečné vzdálenosti od ohně, nevystavujte je nadměrným teplotám a tlaku.

  4. Zkontrolujte těsnost připojení plynové lahve jarovou vodou, nikdy otevřeným plamenem.

  5. Plynové lahve nechávejte plnit pouze u oprávněných distributorů. Nikdy se nepokoušejte doplnit lahev sami na stanici LPG, může dojít k přeplnění a výbuchu.

Ceny propan-butanu

Stejně jako u ostatních paliv došlo v posledních měsících u LPG ke zvýšení ceny. Zatímco ještě před rokem se jeden litr LPG prodával za 14–15 Kč, nyní se jeho cena vyšplhala na 22–25 Kč za litr.

Stále ale LPG zůstává přibližně o polovinu levnější než benzin a nafta, a tak přestavby na LPG opět zažívají boom. Spotřeba LPG je asi o 10–20 % vyšší než spotřeba benzinu. Přestavba se tak vyplatí především u starších vozů s vyšší spotřebou. Pro řidiče s vysokým ročním nájezdem se náklady na přestavbu mohou vrátit už během jednoho roku.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?