jak pojistit zahradní bazén

Jak pojistit zahradní bazén?

Pojištění majetku, cestovní pojištění nebo třeba pojištění odpovědnosti, kterému se lidově přezdívá „pojistka na blbost“… Pojistit (si) dneska už můžeme prakticky cokoli. Jedny z nejvyhledávanějších a nejžádanějších pojistek jsou ale nepochybně pojistky spojené s domem nebo zahradou.

Pokud je součástí vaší zahrady bazén, pak budete určitě řešit, jak zahradní bazén pojistit. Pojistku můžete uzavřít v rámci pojištění domácnosti, nebo též prostřednictvím pojištění nemovitosti. Abyste ale nešlápni vedle a v případě škodné události obdrželi finanční prostředky, je potřeba zkontrolovat, zda je pojištění zahradního bazénu součástí vaší stávající pojistné smlouvy nebo je potřeba jej do ní doplnit.

Důležitý je konkrétní typ bazénu

Kvalitní pojistka s dostatečnými limity plnění se vám bude hodit v nejrůznějších situacích. Aby vám ale pojišťovna lidově řečeno „plnila,“ je potřeba ověřit podmínky, za které k pojistnému plnění dojde. Jednou z nich může být i typ bazénu. Zatímco my jako uživatelé často nerozlišujeme mezi nadzemním a zapouštěným, některé pojišťovny ano.

Ještě před tím, než budete pojistku uzavírat, proto tento fakt zohledněte a pojišťovnu o něm informujte. Pokud například půjde o bazén s nafukovacím lemem, některé pojišťovny ho mohou mít zahrnuty nikoliv v pojistce na nemovitost, ale naopak v pojistce domácnosti. A to je informace, která je pro správně nastavenou pojistku a následné plnění zcela zásadní!

Cenu pojistky ovlivní i případná spoluúčast

Důležitou otázkou v tom, jak pojistit bazén je také cenové hledisko. V tomto případě hraje roli hned několik faktorů, mezi které patří třeba výše pojistných limitů, volba konkrétní pojišťovny i možná spoluúčast.

V tomhle případě platí jednoduché pravidlo, a to, že čím vyšší spoluúčast, tím nižší cena pojistného, a naopak. Konkrétní částku skutečně nelze odhadnout přesně, protože se může s ohledem na součásti nemovitosti pohybovat od několika set korun, po několik tisíc.

Jaká jsou ty hlavní rizika

A co dodat na závěr? Rozhodně několik hlavních rizik, na které se kvalitní pojištění bazénu vztahuje. Primárně to může být třeba riziko živelné pohromy, ale stejně tak riziko vandalismu, nebo třeba jiného poškození. Obecně však platí, že rizika bývají stejná, jako v případě celé nemovitosti.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.

  • Déšť stéká po střeše domu
    02. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

    Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?

  • home office u chaty volající pan s notebookem v ruce
    25. března 2023|Jana Březinová
    Home office na chatě: na co si dát pozor? 

    Zájem o rekreační objekty oproti období covidu ochladl, ale Češi i nadále vyhledávají chaty a chalupy k trvalému bydlení. Navíc řada zaměstnanců využívá chatu k práci na home office. Pokud také chatu využíváte intenzivněji než na občasný víkendový pobyt, neměli byste zapomenout na aktualizaci pojistky. Rekonstrukce a nové vybavení zvyšuje hodnotu nemovitosti i několikanásobně.

  • Pes na silnici
    19. března 2023|Jana Březinová
    Srážka psa s autem – jako majitel nesete vinu

    Ke srážce se zvěří dochází na silnicích čím dál častěji, ale nehody se bohužel nevyhýbají ani domácím mazlíčkům. Z hlediska pojištění se však jedná o jiný případ. Pokud se vám pod kola přimotá zaběhlý pes nebo naopak vy jste majitelem pejska, kterého někdo srazil autem, měli byste vědět, jak správně postupovat.

  • Zasněžená chata v zimě
    14. března 2023|Jana Březinová
    10 kroků, jak na zazimování chaty

    Vypnout lednici, zhasnout a zamknout? Jestli opouštíte chatu na celou zimu, tak to rozhodně nestačí. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na zazimování chaty, aby vás na jaře nečekala nepříjemná překvapení. Kromě pečlivých příprav na zimu vám s ochranou majetku pomůže i pojištění chaty.