Distribuce elektřiny

5 jednoduchých tipů, se kterými ušetříte za elektřinu

20. 1. 2021
|
Délka čtení: 8 min.

Svůj účet za elektřinu můžete snížit o stovky až tisíce korun ročně, pokud doma zavedete jednoduchá a nenákladná opatření. Mnohdy si jen stačí dávat pozor, abyste energií zbytečně neplýtvali. Proč tedy nešetřit, když to jde i zadarmo?

Průměrná česká domácnost, která elektřinou netopí ani neohřívá vodu, odebere kolem 2 200 kilowatthodin (kWh) elektřiny ročně. Na faktuře to v průměru dělá 12 500 až 13 500 korun, a to podle toho, od jakého dodavatele elektřinu nakupuje.

Vyšší je pochopitelně spotřeba v domech a bytech, kde je využíván elektrický ohřev vody nebo vytápění přímotopy či elektrickým kotlem. V průměru pak elektřina tvoří 5 až 25 % veškeré spotřeby energií v domácnosti. Jsou to přitom právě náklady na energie, které si z rodinného rozpočtu ukrojí pořádný kus financí. Proto přijdou vhod opatření, jež elektřinu pomohou šetřit.

Infografika - energie v domácnosti

LED žárovky místo klasiky

Někdy tolik zatracované úsporné žárovky jsou jedním z nejjednodušších řešení, jak doma šetřit elektřinu. Světlo si z celkových nákladů za elektřinu ukrojí zhruba 16 %, jak ukazuje výše uvedený graf. Namísto klasických žárovek proto odborníci doporučují používat LED osvětlení nebo kompaktní zářivky, které mají až mnohonásobně nižší spotřebu. Pokud doma „edisonku“ vyměníte za úsporné žárovky, klesne spotřeba při svícení asi na čtvrtinu. Úspory pak budete počítat v řádech stovek až tisíců korun.

Výhodné je využívat nejen centrální osvětlení, ale také lokální zdroje světla, například lampy. Díky tomu nebudete zbytečně svítit po celé místnosti, ale jen tam, kde je to nezbytně nutné. Nezapomeňte také ze žárovek pravidelně otírat prach. A pokud to jde, kupujte kvalitní zdroje, které mají delší životnost a odolnost vůči častému spínání. Dnes už seženete takové LED osvětlení, které připomíná přirozené žluté světlo, což je pro oči komfortnější.

Výpočetklasická žárovka halogenová žárovka kompaktní úsporná žárovka LED žárovka

Spotřeba


60 W


52 W


12 W


9 W


Životnost


1 rok


2 roky


12 let


25 let


Cena žárovky za 25 let


250 Kč


600 Kč


270 Kč


500 Kč


Náklady na elektřinu za 25 let


6 810 Kč


5 902 Kč


1 643 Kč


1 232 Kč


Celkové náklady za 25 let


7 060 Kč


6 502 Kč


1 913 Kč


1 732 Kč


Pozor na pohotovostní režim

Velkým žroutem energie v domácnosti je nenápadný pohotovostní režim neboli stand-by režim. Jde o stav, kdy spotřebiče nevykonávají svoji hlavní funkci, ale přesto spotřebovávají elektřinu, protože jsou takzvaně v pohotovosti. Televize je například připravená zareagovat na stisknutí tlačítka na ovladači (svítí na ní červená dioda). Ačkoli nehraje, i v tomto stavu spotřebovává elektřinu. Stand-by režimem je přitom vybavena celá řada spotřebičů v domácnosti. Mezi typické zástupce patří DVD přehrávač, hi-fi soustava, tiskárny nebo kávovary.

Na pohotovostní režim a jeho spotřebu upozornila už před jedenácti lety Evropská unie, která vydala směrnici omezující spotřebu v pohotovostním režimu. Spotřeba elektřiny v pohotovostním režimu je totiž u evropských domácností 8 až 15 %. A narůstá spolu s tím, jak se v domácnostech objevuje stále více elektrospotřebičů. Navíc přibývá zařízení, která tímto režimem disponují – příkladem jsou třeba chladničky nebo pračky s displejem.

Statistiky se liší v tom, kolik spotřebě stand-by režimu přisuzují. Některé to spočítaly na 175 kWh ročně, jiné na 88 kWh. Pokud vyjdeme z průměru, tedy 132 kWh ročně, dospějeme k zajímavé částce, která navyšuje fakturu za elektřinu. Při průměrné ceně 4,5 korun za kWh spotřebuje pohotovostní režim ročně elektřinu za 594 korun.

Co s tím? Je to jednoduché. Stačí spotřebiče zcela vypínat. V některých případech práci zjednoduší zapojení elektroniky do prodlužovacího kabelu, který lze stisknutím jednoho tlačítka zapnout nebo vypnout.

Při nákupu nových spotřebičů byste pak měli sledovat energetický štítek, kde najdete i informace o pohotovostním režimu. Pokud je štítek vybaven symbolem typickým pro označení zapínání/vypínání (znáte například z počítačů nebo z televize) a pod ním je zaškrtnutý čtvereček, znamená to, že spotřebič je vybaven „snadno viditelným vypínačem“, kterým ho uvedete do stavu s maximálním příkonem 0,01 W.

Lednička s rozumnou spotřebou

Jestli je některý spotřebič v domácnosti zapnutý non-stop, je to právě lednička. U ledniček se sice stále zvyšuje jejich energetická účinnost, takže spotřebovávají méně energie než jejich předchůdci před deseti lety, ale i tak jsou energeticky náročné. Rozdíl je pak pochopitelně mezi malou lednicí a obří chladničkou s mrazákem amerického typu.

Možná doma máte novou úspornou lednici v energetické třídě A+++ a tím pro vás veškerý zájem o minimalizaci spotřeby skončil. Neměl by. Pozornost bystě měli věnovat i péči o samotný spotřebič. Pomohou na první pohled maličkosti. Například byste lednici neměli nikdy stavět blízko jiného spotřebiče vydávajícího teplo, jako jsou třeba kamna, radiátor nebo sporák – zbytečně tak zvyšujete její potřebu chladit.

Pokrmy do lednice ukládejte vždy vychladlé, nikdy ne horké. Udržujte ledničku čistou a pravidelně ji odmrazujte, protože vyšší vrstva ledu zvyšuje spotřebu. Lednička by měla být vždy z větší části zaplněna a potraviny do jednotlivých přihrádek rozděleny rovnoměrně, což napomáhá lepší cirkulaci vzduchu.

Věnujte pozornost i správnému nastavení teploty v lednici. Ideální stav je mezi plus 4 až 6 °C. V mrazáku by mělo být kolem mínus 18 °C. Každý další stupeň dolů zvyšuje spotřebu lednice. Pokud například místo plus 5 °C navolíte teplotu plus 3 °C, stoupne spotřeba lednice zhruba o 15 %, což není vůbec zanedbatelné. Podobně je to i s teplotou v místnosti, v níž spotřebič stojí. S každým dalším stupněm navíc nad 20 °C se totiž spotřeba lednice zvýší zhruba o 6 %.

Otevřená lednice

Úsporné vaření na elektřině

Pokud doma vaříte na elektřině, můžete i zde ušetřit několik desítek až stovek korun ročně. Začněte tím, že vždy budete používat pokličku a pokaždé zvolíte plotýnku, která odpovídá velikosti hrnce, jinak dochází ke zbytečným ztrátám energie.

Energii využívejte do posledního zbytku. Vařič vypínejte ještě před dovařením jídla, zužitkujete tak i zbytkové teplo. To samé platí při používání elektrické trouby. Pro ještě větší úspory si pořiďte hrnce se silným sendvičovým dnem, které mají termoakumulační vlastnosti.

Vodu neohřívejte na vařiči, varná konvice je úspornější. Pokud to jde, při pečení používejte horkovzdušnou funkci trouby. Díky ní můžete nastavit o 20 až 30 °C menší teplotu, čímž snížíte spotřebu elektřiny o 25 až 40 %.

Chytré a levné praní

Vaší pozornosti by neměla ujít ani pračka. A to i v případě, že máte nový a úsporný model. Nejúspornější modely praček na trhu jsou dnes k dostání v kategorii A+++, a to ideálně v kombinaci s omezenou spotřebou vody a vysokou třídou účinnosti odstřeďování prádla. Všechny pračky uváděné na trh od prosince 2013 musejí disponovat funkcí praní ve studené vodě (teplota kolem 20 °C). I využívání této funkce vám ušetří náklady na energii.

Naučte se také pračku správně ovládat a využívat všechny její funkce i kapacitu na maximum. Zapínejte ji až ve chvíli, kdy je buben plný prádla. Při častějším praní se vyplatí uvažovat o kapacitě praček s náplní 6 nebo 7 kilogramů. Tím snížíte počet pracích cyklů, tedy i provozní náklady.

Využijte funkci odloženého startu, která umožňuje oddálit začátek praní. Nastavíte si tak konkrétní čas a můžete prát třeba ve chvíli, kdy jde do vašich zásuvek noční proud. Prádlo perte při nižších teplotách a předepírání používejte jen v nutných případech.

Neplaťte za elektřinu ani korunu navíc

Představili jsme vám pět tipů, jak doma s minimálními vstupními náklady šetřit elektrickou energii. A máme pro vás ještě jeden, bonusový. Zcela zdarma totiž můžete od roku 2006 změnit dodavatele elektřiny a podle výše své spotřeby šetřit stovky až tisíce korun ročně.

Například domácnost, která elektřinou jen svítí (má tedy distribuční sazbu D02d) a ročně spotřebuje kolem 1,5 MWh, může změnou dodavatele ušetřit asi 500 až 600 korun ročně. U domácnosti, která elektřinu používá také k ohřevu vody a vytápění, bude rozdíl v platbách v řádu tisíců korun.

Nejjednodušší je si úsporu spočítat.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?