Pár sedí nad mapou a ukazuje na Mexiko

7 rizikových destinací podle MZV

Na východ Ukrajiny, do dlouhodobě nestabilního Afghánistánu nebo Sýrie byste se teď nejspíš nevydali. S bezpečnostními hrozbami ale musíte počítat i při cestování do dalších zemí. Jak aktuálně vypadají rizikové destinace podle ministerstva zahraničních věcí? Některé země byste v podobném výčtu možná nečekali.

Švédsko

MZV ČR varuje před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku. Bezpečnostní služby této skandinávské země v průběhu srpna zvýšily úroveň teroristické hrozby ze stupně 3 (zvýšená) na stupeň 4 (vysoká). Hrozba se týká celého Švédska a bude nejspíš přetrvávat delší dobu.

Riziková jsou zejména veřejná místa s vysokou koncentrací osob. Zhoršená bezpečnostní situace ve Švédsku souvisí s opakovanými případy pálení koránu. Na hrozbu teroristických útoků upozorňuje MZV také při návštěvě Belgie.

Mexiko

Život v Mexiku dlouhodobě komplikují boje mezi drogovými kartely a rozsáhlá pouliční kriminalita. Maximálně obezřetní byste měli být především ve státech na hranicích s USA. Ozbrojená přepadení a krádeže se nevyhýbají ani hlavnímu městu včetně historického centra.

V přímořských letoviscích MZV doporučuje setrvávat ve střežených turistických zónách. Na celém území Mexika byste se měli vyhnout cestování v noci a méně frekventovaným cestám.

Náš tip

Před cestováním do zahraničí si najděte informace o bezpečnostní situaci v cílové destinaci. Projděte si rizika, oficiální doporučení a zvažte, zda je rozumné do vybrané země vycestovat. Ministerstvo zahraničí všem cestovatelům doporučuje také registraci v systému DROZD.

Arménie

Lákají vás krásné výhledy na horu Ararat, staré křesťanské kláštery nebo tradiční kavkazská kuchyně? Cestování po Arménii si jistě užijete, MZV ale varuje před cestami do oblastí na hranicích s Ázerbájdžánem.

V loňském roce se opět zintenzivnily boje o Náhorní Karabach – území na jihozápadě Ázerbájdžánu, které je však většinově osídleno Armény. Podobné upozornění MZV vydává i pro druhou zainteresovanou zemi. Pohybovat byste se tedy neměli ani na ázerbájdžánské straně hranice a v samotném Náhorním Karabachu.

Filipíny

Exotickou dovolenou na Filipínách může zkomplikovat konflikt mezi vládními jednotkami a islamistickou teroristickou skupinou Abu Sayyaf. MZV doporučuje necestovat na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a Mindanao. Rizikové jsou i cesty lodí v okolí těchto oblastí.

Zvýšené opatrnosti byste ale podle ministerstva měli dbát na celém území Filipín. Nestálá bezpečnostní situace panuje rovněž v Thajsku. S teroristickými útoky separatistů se potýká hlavně jih země.

Náš tip

Při cestování do zahraničí si sjednejte cestovní pojištění, které vám pokryje náklady spojené s případnou zdravotní péčí. Nezapomínejte na něj ani v rámci EU. V členských zemích unie sice máte nárok na ošetření za stejných podmínek jako místní občané, ale především na západě Evropy je zdravotní péče mnohem dražší a spoluúčast pacienta vyšší.

Konečná faktura za ošetření vás tak může nemile překvapit. Nejvýhodnější cestovní pojištění si během pár minut najdete v naší online kalkulačce.

Tunisko

K obezřetnosti vyzývá MZV také při cestování do Tuniska. V zemi platí výjimečný stav, který je pravidelně prodlužován již od roku 2015. Problematické jsou například regiony na hranicích s Alžírskem a Libyí nebo horské oblasti guvernorátů Kasserine a Kef.

V květnu došlo k ozbrojeným útokům i na oblíbeném ostrově Džerba. Na africkém kontinentu se nachází i další rizikové destinace. MZV varuje před cestami do Libye, Súdánu, Somálska či Mali.

Jordánsko

Plánujete navštívit skalní město Petra? Hlavní turistické lokality v Jordánsku lze považovat za bezpečné, do potíží byste se ale mohli dostat v blízkosti jordánsko-syrské a jordánsko-irácké hranice.

MZV doporučuje zůstat v západní třetině země, kde se nachází nejvýznamnější památky. Upozornění ministerstva si projděte i při cestování do dalších zemí Blízkého východu, zejména v případě Jemenu, Iráku nebo Íránu.

Věděli jste?

Pokud se i přes platné upozornění MZV ČR vydáte do rizikové oblasti, pojišťovna má právo vám v případě pojistné události nevyplatit pojistné plnění. Všechny náklady spojené s ošetřením či hospitalizací tak půjdou z vaší kapsy.

Ekvádor

Při cestách po Jižní Americe raději vynechte návštěvu Ekvádoru. V zemi se rozhořel boj mezi drogovými gangy. Zhoršenou bezpečnostní situaci se snaží uklidnit armáda. V několika provinciích byl vyhlášen výjimečný stav a platí zde zákaz vycházení. Mezi rizikové destinace v Jižní Americe patří podle MZV také Venezuela a Kolumbie.

Kompletní seznam rizikových destinací včetně podrobných upozornění najdete na webu MZV ČR.

Jakým destinacím se raději vyhnout - mapa

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?